Uudistumista 115 vuotta

Valio täyttää tänä vuonna 115 vuotta. Yrityksen historiaa on sävyttänyt usko omaan tekemiseen, uuden luominen ja olemassa olevan uudistaminen.

Valiolla on ollut aina kyky kääntää haasteet voitoiksi. Yrityksen alkutaipaleella voin laatuongelmat ratkaistiin kehittämällä Nobel-palkinnon arvoinen AIV-rehu.

1970-luvulla voivuorista ja rasvasodasta syntyi tuotteistomme yksi kulmakivistä, Valio Oivariini®. Sioille syötetystä ylijäämäherasta kehitimme esimerkiksi äidinmaidonkorvikkeiden raaka-aineena ympäri maailman käytetyt lisäarvojauheet, Valio Gefilus® tuotteet ja lopulta heran mineraaleista upean Valio ValSa® maitosuolainnovaation. Pohjois-Karjala-projekti pani suomalaiset syömään terveellisemmin, ja siitä syntyivät Valion kevyt- ja proteiinituotteet.

Viime vuonna Valion liikevaihto kehittyi myön-teisesti sekä koti- että ulkomaan markkinalla. Erityisesti onnistuimme kasvamaan Kiinassa, vaikka lähimarkkinat Ruotsissa, Virossa ja Venäjällä sekä kotimaassa ovat ylivoimaisesti tärkeimpiä liiketoimintamme peruskiviä. Pilotointia teimme Espanjan ja Puolan vähittäiskaupoissa välipalatuotteillamme, ja Puolassa myydään myös juustoja ja voita. Katseemme on aina suunnattu myös Suomen rajojen ulkopuolelle uusia vientimahdollisuuksia etsien.

Kotimaan markkinalla viime vuonna kasvua synnyttivät erityisesti välipalasegmentti ja kasvipohjaiset tuotteet. Valio PROfeel® jatkoi vahvaa kasvuaan, ja vuosi sitten lanseeratut uudet proteiinivanukkaat olivat supermenestys. Kasvipohjaisissa tuotteissa valikoima laajeni Valio Oddlygood® Veggie viipaleilla, raasteilla ja yhdessä kahviammattilaisten kanssa kehitetyllä Valio Oddlygood® Barista kaurajuomalla, joka on löytänyt tiensä kahvinjuojien sydämiin sekä Suomessa että Ruotsissa.

Teollisuustuotteissa Valiolla on vahva osaaminen muun muassa demi- eli herajauheiden valmistajana. Lisäarvojauheita ostavat sekä makeis-, jäätelö- että lastenruokateollisuus.

Viime vuonna lisäarvojauheiden vienti kehittyikin positiivisesti: meillä on potentiaalia myydä niitä maailmalle yhä enemmän esimerkiksi lastenruokateollisuuden raaka-aineeksi. Ylpeänä voin myös todeta, että Valio on tänä päivänä maailman johtava laktoosittomien tuotteiden valmistaja ja ratkaisujen asiantuntija.

Vahvan tuotekehityksen ohessa viime vuonna keskityimme erityisesti Valion liiketoiminnan kannattavuuden sekä oman kilpailukykymme parantamiseen. Edellisvuonna aloitettu #2021 Lisätuottoa -kustannussäästö-ohjelma eteni suunnitellusti, ja uudistimme viime vuoden alussa myös yrityksen johtamis- ja raportointimallin.

Valiolla 115-juhlavuosi on käynnistynyt positiivisessa vireessä. Jatkamme intensiivistä ja tinkimätöntä uutuuksien kehittämistä samalla toimintaamme tehostaen. Kevään juhlasesonkiin lanseeraamme esimerkiksi uudenlaisia kermoja sekä muita herkullisia uutuuksia maidosta.

Itse aion heti kokeilla uutta kermaista currykastiketta ja Valio Koskenlaskija® Ruoka & Dippejä. Arkea kevennän luonnonjogurteilla, jossa ei ole lisättyä sokeria, ja maaliskuussa herkutellaan Valio Jäätelöfabriikin uusilla pikkupikareilla sekä uutuusmauilla suloinen sahrami ja salmiakkipommi.

Parhaat ruokaohjeet löydät valio.fi/reseptit -sivuilta.

Maistuvaa alkuvuotta!

Katso lisää artikkeleita

Katsaukset
Sanoilla on väliä
Katsaukset
Veturin voimalla eteenpäin
Katsaukset
Maitoa tarvitaan jatkossakin meillä ja maailmalla