Tulehduskipulääkkeet lievittävät kipua ja hillitsevät tulehdusta
Kun kipua lääkitään, toipuminen nopeutuu. Samalla ehkäistään kivun aiheuttamia haittavaikutuksia ja lisätään hyvinvointia. Tulehduskipulääkkeet ovat merkittävässä roolissa nautojen kivun hoitamisessa.
Tulehduskipulääkkeet ovat erityisen tehokkaita hoitamaan erilaisista kudosvaurioista aiheutuvaa kipua. Lisäksi ne laskevat kuumetta, hillitsevät tulehdusta, nopeuttavat toipumista sekä ennaltaehkäisevät kivulle herkistymistä ja pitkään kestävää kipua.
Monet sairaudet, loukkaantumiset sekä toimenpiteet aiheuttavat naudoille lyhytkestoista kipua, joka helpottaa yleensä sitä mukaa, kun elimistö paranee. Tämä kipu on naudan elimistöä suojelevaa ja sinänsä hyödyllistä. Sitä täytyy kuitenkin ennaltaehkäistä ja lievittää mahdollisimman tehokkaasti, koska kipu on aina epämiellyttävä kokemus ja heikentää eläimen hyvinvointia monella eri tapaa. Lisäksi eläin voi herkistyä kivulle, jolloin se kokee kivuliaat asiat tavallista voimakkaampana kipuna.
Eläimen kokema kipu voi myös pitkittyä, jolloin vamma on jo paranemassa, mutta kipu ei helpotakaan samassa suhteessa. Tällaista pitkittynyttä kipua on todettu esimerkiksi kastraation ja nupoutuksen jälkeen sekä sorkkasairauksista ja utaretulehduksista kärsivillä lehmillä. Lisäksi kivun pitkittyminen altistaa eläimen pitkään jatkuvalle toiminnalliselle kivulle. Silloin kipua aiheuttanut alkuperäinen vamma on jo parantunut, mutta kipu jatkuu elimistön kipua aistivan järjestelmän toiminnassa tapahtuneiden muutosten vuoksi.
Kipu aiheuttaa lisää kipua
Kivun tarkoitus on suojella elimistöä, mutta kivun elimistöä suojaavan ominaisuuden hinta on sen aiheuttama kärsimys. Kipuun liittyy paljon erilaisia haittavaikutuksia ja voidaankin ajatella, että kipu on eläimen elimistölle haaste. Lyhytaikainen vammoihin ja sairauksiin liittyvä kipu on ongelma, josta elimistön on selvittävä, mutta pitkään jatkuva kipu taas muodostaa haasteen, jonka kanssa elimistön on selvittävä.
Kipu aiheuttaa elimistöä kuormittavan stressireaktion, hidastaa paranemista, altistaa muille sairauksille sekä heikentää tuotosta ja kasvua. Kipu myös tuottaa lisää kipua. Esimerkiksi jalassa voimakasta kipua kokeva nauta herkistyy kivulle, jolloin se aistii kivuliaat asiat entistä kivuliaammiksi. Lisäksi se muuttaa asentoaan ja tapaansa kävellä, jolloin seurauksena voi olla lihaskipuja ympäri elimistöä kehon muiden osien kuormittuessa virheellisesti. Kipu voi aiheuttaa myös negatiivisia tunnetiloja, jotka sitten puolestaan voivat lisätä kivun kokemista.
”Toimenpiteiden aikainen hoitamaton kipu taas voi rasittaa potilaan elimistöä toimenpiteen aikana ja hidastaa sen toipumista.”
”Tulehduskipulääkkeitä on käytettävä erityisen varoen huonosti syövillä ja nestehukasta kärsivillä naudoilla.”
”Uudemmassa tutkimuksessa todettiin, että ketoprofeenia saaneet vasikat hyötyivät lääkityksestä vaikean poikimisen jälkeen.”
”Tutkimustiedon perusteella tulehduskipulääkityksestä on hyötyä jo lievissäkin utaretulehduksissa.”
Hyvä tietää tulehduskipulääkkeistä
Tulehduskipulääkkeistä on todettu olevan hyötyä naudoille
- vaikean poikimisen ja syntymän jälkeen
- nupoutuksen ja kastraation jälkeen
- utare- ja kohtutulehdusten hoidossa
- ripulin ja hengitystietulehdusten hoidossa
- sorkkasairauksien hoidossa.
Tulehduskipulääkitystä suositellaan yleisesti erilaisten loukkaantumisten aiheuttaman kivun hoitamiseen, sisäelinkipuihin sekä makaavan naudan tukihoitoon.
Tulehduskipulääkkeistä naudoille voidaan Suomessa käyttää ketoprofeenia, meloksikaamia, fluniksiinimeglumiinia sekä karprofeenia. Lisäksi voidaan käyttää metamitsolia, joka usein lasketaan kuuluvaksi tulehduskipulääkkeisiin, vaikka se toimiikin eri tavalla.
Muista, että eri tulehduskipulääkkeillä on eroja ja niillä voi myös olla haittavaikutuksia. Käytä niitä siis aina eläinlääkärin ohjeen mukaan.