Tulevaisuuden ruokajärjestelmä
Missä ruokaa kannattaa tuottaa ja miten? Ruokaa tarvitaan tulevaisuudessa yhä suuremmalle joukolle, pienemmillä päästöillä ja vähemmällä peltopinta-alalla. Miten pystymme vastaamaan näihin haasteisiin, ja mikä on kotimaisen maidontuotannon rooli tässä kokonaisuudessa?
Väestönkasvu haastaa ruoantuotantoa. Ruokittavia suita on jo nyt yli kahdeksan miljardia, ja YK ennustaa maailman väkiluvun kasvavan lähes 10 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Se tarkoittaa, että ruoan tarve kaksinkertaistuu verrattuna vuoden 2020 tasoon. Nykyisillä ruoantuotannon ratkaisuilla ei tähän tarpeeseen pystytä vastaamaan, vaan monia asioita on mietittävä uusiksi niin meillä Suomessa kuin koko maailman mittakaavassa.
Samaan aikaan luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja ilmastonmuutos pakottavat ruokajärjestelmäämme uudistumaan. Lainsäädäntö ohjaa ja velvoittaa yrityksiä koko ajan vahvemmin muuttamaan toimintaansa ympäristön ja ilmaston kannalta kestäviin ratkaisuihin.
Tarvitaan uutta, tulevaisuuteen katsovaa ruokajärjestelmää, joka huomioi ympäristökysymykset, paikallisen huoltovarmuuden, ruokaturvan ja ruoan reilun tarjonnan kaikille. Kysyimme Valion ilmasto-ohjelman vetäjältä Juha Nousiaiselta, millainen tämä ruoantuotannon globaali työnjako voisi olla tulevaisuudessa.
Tutkijan urallaan Nousiainen on syventynyt muun muassa maidontuotannon ympäristövaikutuksiin.
Valion ilmasto-ohjelma
Kuka?
Juha Nousiainen
Valion ilmasto-ohjelman johtaja, maa- ja metsätaloustieteiden tohtori
Luotsaa Valiota kohti hiilineutraalin maidon tavoitetta. Kasvanut maitotilalla Pohjois-Savossa.
”Suomessa voimme lisätä meidän kasvuolosuhteisiimme sopivien palkokasvien kuten härkäpavun ja herneen viljelyä ”
”Maidontuotanto tulee keskittymään alueille, joilla sataa riittävästi vettä ja joilla nurmi kasvaa.”
100 % uusiutuvista materiaaleista valmistetut tölkit
Valio toi ensimmäisenä maailmassa markkinoille vuonna 2015 täysin uusiutuvasta materiaalista valmistetut kasvipohjaiset tölkit. Tölkin hiilijalanjälki on 58 prosenttia pienempi kuin perinteisen fossiilisesta muovista valmistetun tölkin.
Panttipullosta juustopakkaukseksi
Olimme ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön kierrätysmuovia elintarvikepakkauksissa. Nyt pullonpalautukseen laitettu muovipullo saa uuden elämän juustoviipalepakkauksessa.
Kartonkipikarit yleistyvät annospakkauksissa
Yhä useampi Valion tuote pakataan kartonkiin täysin muovisen pikarin sijaan. Kartonkikierrätykseen sopivia pikareita käytetään tällä hetkellä esimerkiksi pienissä Oddlygood® gurtti- ja Luonnonjogurtti+™ pakkauksissa sekä Valio PROfeel® proteiinirahkoissa.
Tulevaisuuden ruokajärjestelmä
- On kestävä paikallisesti ja globaalisti
- Tuottaa monipuolisen ja riittävän ravitsemuksen
- Ottaa huomioon alueelliset erot esimerkiksi viljelyolosuhteissa ja veden riittävyydessä
- Hyödyntää luonnon resursseja viisaasti ja tehokkaasti: eteläisemmillä kasvualueilla kasvinviljelyä, pohjoisessa nurmipohjaista proteiinintuotantoa
- Turvaa huoltovarmuuden ja maatilojen kannattavuuden
Maapallon väkiluvun kasvaessa ruoan tarve tuplaantuu
2020: 7,8 miljardia
2050: 9,6 miljardia