Valioristeilyn minimessuaamu Tallinnassa koitti puolipilvisenä ja tuulisena. Jarkko Tammisen huikea show ja Arttu Wiskarin mukaansatempaava esitys karehtivat Valioristeilyväen hymyinä huulilla meriaamiaisen jälkeen.
Satu Aatula oli kouluttamassa viikkoa aiemmin tilan haltuunsa ottanutta tytärtään Janitaa valiolaisuuteen. ”Verkostoidu ja hakeudu piireihin”, hän kehottaa Janitaa 33 vuoden maitotilayrittäjän uran jälkeen, ”täältä saat vertaistukea.” Heinolassa kylmäpihatossa maitoa tuottaa nelisenkymmentä holstein-lehmää. Jari Lepän risteilyä edeltäneen omistajaseminaarin sanat ”maitotilayrittäjän ammatti on maailman arvokkain” olivat päällimmäisenä mielissä. Satu sanoi olevansa varma, että jonain päivänä maitotilayrittäjille annetaan taas arvoa. ”Tässä porukassa on edelleen sama fiilis ja se vain paranee!” Osuuskunta Tuottajain Maidon kenttäpäällikkö Antti Vauhkonen (kuvassa keskellä), jää eläkkeelle pitkän uran jälkeen keväällä. Kuva: Taina Voutilainen
Iloinen puheensorina täytti messutilat kymmenestä lähtien. Monella messuihin perehtyminen korvasi maissa vierailun. Sekä työpajoihin että eri esittelypisteisiin muodostui jonoa. Välillä oli hyvä istahtaa messu-aulaan juttelemaan tuttavien kanssa. Moni kertoikin tulevansa Valion tilaisuuksiin juuri samanhenkisyyden ja verkostoitumisen takia. Lähimmän naapurinkin saattaa tavata kerran vuodessa jossain tapahtumassa.
Niina ja Markus Kivelä Kälviältä olivat kahdestaan risteilyllä. Kotiin jäivät kolme poikaa ja lomittajat hoitamaan kahden robotin navettaa. Kivelät olivat ensimmäisten joukossa seuraamassa Valion kehityspäällikkö/LCA-tutkija Aleksi Astaptsevin ympäristö-laskurin esittelyä.
Heidän mielestään oli hyvä kuulla Valion Carbo-projektin etenevän ja todeta Valion tekevän ilmastomyllytyksessä tärkeää työtä tuottajien eteen.
”Valio tekee ja tutkii asiat perinpohjaisesti. Sertifiointi on oleellinen asia. Nyt meillä on oikeaa tietoa keskusteluihin kuluttajien kanssa, ja Valiolla faktaa tuotteiden myymiseksi.”
Seuraavaksi Kivelät tutustuvat hyvinvointityöpajaan: ”Terveydestä ja hyvinvoinnista on pidettävä huolta, sillä edessä on pitkä ura.”
Päivi Pakarainen ja Juho & Erno Rastila olivat lähteneet risteilylle Lammilta. Juho oli viettänyt seminaarin ajan Valion järjestämässä lapsiparkissa. ”Risteilyllä tapaa tuttuja. Porukka on mukavaa ja rentoa. Messutapahtumassa oli sopivasti tietoiskuja lisätiedon hankintaan”, he mainitsivat.
Suvi ja Juha Rantala olivat omatoimimatkalla. He olivat tiistaiaamuna tehneet aamutyöt Kauhavalla ja matkustaneet suoraan laivalle. Jogurttimaistiaisia merimaisemassa nauttiessaan he kehuivat risteilyn iltaohjelmaa ja samanhenkistä porukkaa, jonka kokoontuminen yhteen luo erityisen tunnelman.
Rauni Tietäväinen ja Marko Kärkkäinen Juvalta tutkivat hyvinvoinnin työpajassa tuoreita InBody-mittauksiaan. ”Olemme pitäneet kuntokuuria, ja kehitystä on mielenkiintoista seurata.” Messujen maistiaistarjoiluja he kiittelivät ja Jarkko Tammisen esitys terävine poimintoineen omistajaseminaarista sai kiitosta.
Nea, Netta ja Lotta Keski-Soini kävivät työskentelemässä minimessujen askarteluhuoneessa, ja takana siintävät Tallinnan satamamaisemat. ”Parasta matkalla oli käynti kävelyllä Tallinnassa ja uimassa laivalla”, he kertoivat.
Kouvolalaiset maitotilayrittäjät pohtivat hiilijalanjälkilaskennan kehitystä ja kustannusten nousun hillitsemistä.
Anna-Maija Koskinen Juupajoelta tarkasteli Valmassa olevaa SimValiokarja-laskuria yhdessä Valion terveydenhuoltoeläinlääkäri Kristiina Sarjokarin (vas.) kanssa. Hänen mielestään oli mielenkiintoista nähdä, miten muutos karjan tunnusluvuissa vaikuttaa erityisesti taloudelliseen tulokseen.
Teksti ja kuvat: Taina Voutilainen, palveluassistentti, Osuuskunta Maitosuomi