Siirry sisältöön
Teknologia

Turvepeltojen kestävät viljelytavat löytyvät yhteistyöllä

Turvepeltojen kestävät viljelytavat löytyvät yhteistyöllä
Tuuli Hakala
Kehityspäällikkö, hiilineutraali maitoketju

Tuuli on kestävän ruoantuotannon asiantuntija ja kotieläintieteilijä. Hän tekee töitä maitotilojen kanssa ruoan ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Eläinten, luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin puolesta koko elämänsä liputtanut Tuuli on mieluummin oivaltaja kuin aina oikeassa.

OMAIHKA-hankkeessa mitataan turvepelloilta vapautuvia kasvihuonekaasuja ja etsitään keinoja päästöjen vähentämiseksi.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Hanna Kekkonen mittaa Korpelan tilan turvepelloilta vapautuvia kasvihuonekaasuja. Kuva: Marko Rantanen

Valion tavoitteena on edetä kohti hiilineutraalia maitoketjua vuoteen 2035 mennessä. Maidontuotannon ja maitotuotteiden valmistuksen ilmastovaikutuksia vähennetään monin eri keinoin, ja rehuntuotannossa olevien peltojen rooli on keskeinen. Kasvihuonekaasupäästöjä hillitsevät toimenpiteet riippuvat kuitenkin peltomaatyypistä.

Katso alta video Tuomas ja Anna Huotarin tilalta Kuhmosta.

Hiiliviljelyn avulla kivennäismaat saadaan sitomaan ilmasta kaasuja enemmän kuin ne vapauttavat, mutta turvepeltojen kasvihuonekaasupäästöjen hillintä on haastavampaa.

Tuomas Huotari on siirtynyt turvepelloilla syyskynnöstä keväiseen lautasmuokkaukseen. Menetelmä vähentää turpeen hajoamista. Kuva: Marko Rantanen

Turvepeltojen ilmastovaikutusten vähentämiseksi Valio on kartoittanut erilaisia jo tiedossa olevia päästövähennyskeinoja ja etsii jatkuvasti uusia. Hankkeisiin osallistuminen on hyvä keino olla mukana tutkimuksessa ja vaikuttaa toimenpiteiden suunnitteluun.

Hankkeessa mitataan nurmenviljelyssä olevilta turvepelloilta vapautuvia kasvihuonekaasuja ja etsitään keinoja päästöjen vähentämiseksi.

Yhteystyöverkoston avulla hankkeen tulokset on mahdollista ottaa laajasti käyttöön.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Hanna Kekkonen mittaa Korpelan tilan turvepelloilta vapautuvia kasvihuonekaasuja. Kuva: Marko Rantanen

Tuomas Huotari pitää turvepeltokeskustelua haastavana aiheena. Hän kokee ikävänä turvepeltojen mustamaalaamisen, sillä jollain alueilla kivennäismaita ei vain ole saatavilla. Esimerkiksi heillä lähimmät saatavilla olevat kivennäismaapellot sijaitsevat 15 kilometrin päässä. Huotari näkee asiassa kuitenkin myös mahdollisuuksia: turvepeltojen viljelyä on mahdollista kehittää ilmastoystävällisemmäksi, eikä tämä automaattisesti tarkoita kustannusten nousua. Uuden turvepellon raivaus tuntuu hänestä tässä maailmantilassa jo hieman arveluttavalta, mutta ymmärtää kyllä, että joillakin se voi olla tilanpidon jatkuvuuden ehtona. Huotari toivookin keskusteluun ymmärrystä ja yhteistyötä.

Uutena menetelmänä aiotaan kokeilla myös nurmen uudistusta keskellä kesää, jolloin yhteyttävän kasvipeitteisyyden aika on entistä pidempi.

Tuomas ja Anna Huotari pitävät tilansa vahvuutena yrittäjäparin ikää, innostuneisuutta ja jatkuvaa kokeilunhalua. Kuva: Marko Rantanen

Siemenseosten koostumus on Huotarin mielestä tärkeää sekä satovarmuuden että ympäristön kannalta. Turvepellolle hän kylvää nurminataa, ruokonataa, alsikeapilaa ja timoteitä. Erilaisia lajikkeita on yleensä 12. Turvepellolle Huotari ei suosittele timoteitä puhtaana kasvustona, myöskään puna-apila ei ole menestynyt heillä.

Tip icon

Korpelan tila, Kuhmo

  • Yrittäjät Tuomas (35) ja Anna (39) Huotari, 2 lasta, 4 koiraa ja 1 kissa
  • Lehmälukumäärä 115, rodut ayrshire ja holstein, myös muutama jersey
  • Peltoa 204 ha (jatkossa 180 ha), josta turvepeltoa n. 50 %. Loput kivennäismaata (hietamoreenia ja hiesua)
  • 10 ha laidunalue nuorille ja tiineille hiehoille sekä umpilehmille
  • Lehmien keskituotos 10 400 kg EKM