Siirry sisältöön
Koneklinikka

Tutkittua tietoa maidon jäähdytyksen energiankulutuksesta

Tutkittua tietoa maidon jäähdytyksen energiankulutuksesta
Kaj Nyman
Kehityspäällikkö, Valio Lypsy-palvelut

Kehityspäällikkö
Valio Lypsy -palvelut

Suomessa esijäähdytykseen tuo energiatehokkuutta selkeästi kylmempi kaivovesi.

Irlantilaisessa tutkimuksessa The effect of different precooling rates and cold storage on milk microbiological quality and composition (L. F. Paludetti et al, 2018) verrataan kolmen eri maidon jäähdytystavan energiankulutusta sekä niiden vaikutusta maidon laatuun ja koostumukseen. Tutkimuksen tulokset kiinnostavat myös suomalaisesta näkökulmasta, koska maidon esijäähdytys on nykyään vakioratkaisu lähes kaikissa uusissa lypsylaitteistoissa. Myös moneen käytössä olevaan järjestelmään asennetaan maidon esijäähdytys. Tavoitteena on maidon jäähdytyksen energiankulutuksen vähentäminen, maidon lämpöenergian hyödyntäminen ja maidon laadun varmistaminen.

Tutkimuksessa verrattiin kolmea eri esijäähdytysvaihtoehtoa. Kaikissa vaihtoehdoissa maito jäähdytettiin säilytyslämpötilaan omissa 4000 litran suorajäähdytteisissä tilasäiliöissä. Maito lypsettiin lypsyasemalla ja jaettiin tasan kolmeen kohteeseen. Lypsykone oli varustettu kierroslukusäätöisellä maitopumpulla.

”Erilaiset maidon jäähdytysvaihtoehdot eivät vaikuttaneet merkitsevästi maidon laatuun tai maidon koostumukseen.”