Työnantaja, muista ainakin nämä!

1. Sovi asioista
95 % hankaluuksista johtuu huonosta sopimisesta. Tärkeintä on sopia yhdessä työntekijän kanssa, mitä ollaan tekemässä, mitä siitä maksetaan ja kuinka paljon työtä on tehtäväksi. Ihmisillä on tapana ymmärtää asioita omaksi edukseen. Siksi on parempi sopia asiat kirjallisesti. Ei silti riitä, että kaivetaan netistä sopimuslomake ja sovitaan, että tehdään TES:n mukainen sopimus, jos kumpikaan osapuoli ei ymmärrä, mitä se pitää sisällään.
2. Tunnista haitta- ja vaaratekijät
Omaa maatilaa ja omaa kotia ei aina mielletä työpaikaksi: vaaran paikkoja ei osata kertoa tai tunnistaa. Esimerkiksi navetan ylisillä heinien pudotusaukko on suojattu styrox-levyllä tai talonväki tietää, että sähköaidasta saa sähköiskun, mutta tulokkaalle ei ymmärretä kertoa niistä.
3. Perehdytä
Työntekijälle on näytettävä oikeat ja turvalliset työmenetelmät. Traktorit ja isot nautaeläimet voivat olla vaarallisia ja tapaturmat vakavia, jos huono tuuri käy.
4. Valvo
Työnantajan tulee valvoa työntekijän työtä ja puutteita havaitessaan opastaa häntä oikeaoppiseen tekemiseen. Kun tilalla tehty työ on itselle osa omaa arkea ja elämää, saattaa olla vaikea mieltää, että työaikaa on seurattava. Työajan seuranta on kuitenkin työnantajan omakin etu, jos tulee erimielisyyksiä esimerkiksi tehdyistä ylitöistä.
5. Järjestä työterveyshuolto
Työterveyshuolto on lakisääteinen velvoite, joka pitää järjestää, vaikka työsuhde kestäisi vain viikon. Työterveyshuolto ei ole sairaudenhoitoa, vaan sen on tarkoitus olla ennaltaehkäisevää. Periaatteessa maataloustyössä voi olla erityinen sairastumisen vaara. Siten työntekijälle tulisi tehdä ennen työn aloittamista työhöntulotarkastus, vaikka siinä onkin kuukauden varoaika. Samoin työntekijän vakuutukset, kuten tapaturma- ja eläkevakuutukset, on hoidettava kuntoon.
Asiantuntijana
Markku Rautio
Johtaja
Itä-Suomen aluehallintovirasto