Uudet yrittäjät Valiolla

Valio-ryhmässä maidontuotannon aloittaneet yrittäjät verkostoituivat, viihtyivät ja kuulivat ajankohtaisista aiheista Valion toimintaan, toimintaympäristöön ja yrittäjyyteen liittyen, kun he vierailivat Pitäjänmäellä tammikuussa.

Yksi vuoden tärkeimmistä on toivottaa tervetulleeksi Valio-ryhmässä maidontuotannon aloittaneet yrittäjät uusien yrittäjien päiville Pitäjänmäen pääkonttorille. Tänä vuonna uusia yrittäjiä saapui tammikuun 17.–18. päivinä talviseen Helsinkiin noin 60.

”Onnea päätöksenne johdosta ryhtyä maitotilayrittäjiksi – se on kova juttu, ja arvostan valitsemaanne tietä! Haastakaa meitä valiolaisia ja kyselkää mahdollisimman paljon päivien aikana. Tarvitsemme sukupolvenvaihdoksia ja uskoa suomalaiseen maidontuotantoon. Ette ole yksin, vaan verkostoitukaa sekä kysykää apuja osuuskunnista ja Valion alkutuotannosta", alkutuotantojohtaja Ulf Jahnsson totesi avauspuheenvuorossaan.

Uudet yrittäjät saivat tuhdin tietopaketin omistamansa yrityksen toimintaan liittyen niin Valion hallituksen puheenjohtajan Vesa Kauniston, Valion ydinliiketoiminnoista ja kotimarkkinoista vastaavan johtajan Elli Siltalan kuin tutkimus- ja kehitysjohtajan Harri Kallioisen puheenvuorojen aikana.

”Te omistatte firman, joka on esimerkiksi suurin tavarantoimittaja kaikille suomalaisille kauppaketjuille ja maamme kolmanneksi maineikkain yritys*”, Elli Siltala totesi puheenvuorossaan.

Yrittäjät kyselivät runsaasti ajankohtaisia kysymyksiä ja keskustelu kävi vilkkaana. Minimessuilla he maistelivat Valion uutuustuotteita. Sekä lounalla että illallisella yrittäjät nauttivat Valion legendaarisen henkilöstöravintola Olivian herkuista. Toisena päivänä ohjelma jatkui Helsingin keskustassa yhteisen aamutilaisuuden jälkeen osuuskuntien omissa tilaisuuksissa.

Kysyimme kolmen maitotilan toimintaa luotsaavalta yrittä- jältä eri puolilta Suomea, millaisia ajatuksia heillä on maito- tilayrittäjyyteen ja uusien yrittäjien päiviin liittyen.

* T-Media, Luottamus&Maine 2023 -tutkimus

Teksti Anu Artjoki

Tukea nuorille yrittäjille

Kallion tilan juuret juontavat vuoteen 1895, ja tilaa on laajennettu yrittäjien mukaan sen historian ajan hitaasti mutta varmasti. Yritysmuotona on ollut osakeyhtiö vuodesta 2010. Nuoret yrittäjät toteavat, että Valion uusien yrittäjien päivillä oli silmiä avaavaa kuulla eri aiheista meijeriyrityksen toimintaan liittyen. Erittäin runsaasti uutta tietoa tuli esimerkiksi elintarvikkeiden valmistukseen ja eri prosesseihin liittyen.

Lue lisää

Tavoitteena hyvinvoivat eläimet ja yrittäjät

Marjut ja Jouni Sillanpää ovat toimineet maitotilayrittäjinä vuoden 2022 tammikuusta. Sen jälkeen he ovat remontoineet tilan 150-paikkaisen lihasonnipihaton lypsävien käyttöön. Tuotantosuunta on käännetty hiljalleen pelkkään maidontuotantoon, mikä tuo jatkossa helpotusta ja selkeyttä tilan töihin. Tällä hetkellä lypsäviä on noin 25, ja määrää kasvatetaan hiljalleen.

Lue lisää

Lisää ymmärrystä markkinoista

Luomumaitoa tuottavan Maatalousyhtymä Lantan tuorein osakas Lasse Lantta on ollut mukana yhtymässä vuodesta 2020. Myös Lassen veli Veeti Lantta on mukana tilan toiminnassa. Tilan peltoviljely on nurmipainotteinen ja vihantaviljaa korjataan nurmen uusimisen yhteydessä. Viisi lähiseudun kasvinviljelytilaa on rehujen ja viljojen osalta maatalousyhtymän yhteistyötiloina. Uusien maitotilayrittäjien päiviä Lasse Lantta pitää hyödyllisinä.

Lue lisää
Näkökulmat
Ilmastopuntari: Hiiliviljelyn välitilinpäätös
Näkökulmat
Tukea nuorille yrittäjille
Näkökulmat
Kotala selvittää: Tiloille parempaa kannattavuutta