Valio Artturi® Korjuuaikapalvelu auttaa nurmen korjuupäätöksissä

Kevät etenee hitaasti tänä vuonna. Valio Artturi® Korjuuaikapalvelun näytteenotto alkoi toukokuun viimeisellä viikolla. Tuloksia voit seurata Valmasta. Lämpösummakertymä on reilusti viime vuotta jäljessä ja osittain vastaava kuin vuonna 2017.

Valio Artturi® Korjuuaikapalvelun näytteenotto alkaa toukokuun viimeisellä viikolla tai sen mukaan kuin nurmien kehitys etenee. Kuvassa Valio Artturi® säilörehuasiantuntija Sari Perälä Osuuskunta Maitosuomesta. Kuva: Antti Yli-Ojanperä

Lämpösummavertailua eri vuosilta

Valio Artturi® Korjuuaikapalvelu toimii Valmassa kesällä nurmen korjuun aikaan. Korjuuaikapalvelun kasvustonäytteitä otetaan yli sadalta paikkakunnalta eri puolilta Suomea kaksi kertaa viikossa ennen ensimmäisen sadon korjuuta ja kerran viikossa ennen toisen ja kolmannen sadon korjuuta. Korjuuaikapalvelun näytteiden tulokset julkaistaan Valman Vaio Artturi® -osiossa. Tilannetta voit seurata myös kuvien ja kommenttien muodossa Artturi Facebook-ryhmässä.

Korjuuaikapalvelun kasvustonäytteiden tulokset antavat suuntaa nurmien kehityksestä alueellisesti. Näytteet otetaan 10 cm:n niittokorkeudelta kehikkomenetelmällä. Näytteistä analysoidaan koostumus ja D-arvo. Kuiva-ainesadon määrän kehitystä seurataan kehikkomenetelmän punnitusten avulla.

Valio Artturi® Korjuuaikapalvelu avautuu Valmassa klikkaamalla Valio Artturi -logoa ja valitsemalla sen jälkeen sivupalkista Artturi Korjuuaikapalvelu.

Näytteenottopaikkojen taustatiedot (kasvilajit-, lajikkeet, maalaji ja lannoitus) saat näkyviin paikkakunnan vieressä olevasta info-pallukasta.

Lämpösummaennustepalvelut

Luonnonvarakeskus (LUKE) julkaisee nurmen korjuuajan määrittämistä helpottavia lämpösummaan perustuvia D-arvoennusteita. Palvelu käyttää Ilmatieteen laitoksen säähavaintopisteitä ja näyttää D-arvoennusteet nurmen ensimmäiselle sadolle.

D-arvoennusteet Karpe-hanke (LUKE): www.karpe.fi/darvoennuste

Laura Nyholm,  Kehityspäällikkö, Valio Alkutuotanto, Valio Artturi® -palvelut