Valio Artturi® -rehuanalyysin tuloksia
Keskiarvokesästä poikennut kasvukausi toi mukanaan rehuntekoon paikoin suuriakin haasteita märkyyden ja kylmyyden muodossa. Toisaalta viileä alkukesä yllätti paikoin myös positiivisesti. Alkukesän viileyden vuoksi nurmien sulavuus laski maltillisesti: se mahdollisti paikoin huippusadot sekä määrällisesti että laadullisesti.
Määrällisesti säilörehusato jakautui tänä vuonna hyvin epätasaisesti. Sekä ensimmäisen että toisen säilörehusadon korjuuajoittui etenkin Pohjois- ja Itä-Suomessa erittäin pitkälle aikavälille. Vaihtelu säilörehusadon määrässä ja laadussa on huomattavan suuri eri alueiden ja paikallisesti yksittäisten tilojen välillä.
Pääosin runsas sato on saatu ainakin Etelä-, Länsi- ja Kaakkois-Suomessa. Savossa ja Pohjois-Karjalan alueella on saatu korjattua normaali säilörehusato. Kainuun säilörehusato on tavanomaista niukempi. Säilörehun laatuvaihtelut ovat Kainuun alueella suuria, johtuen pitkäksi venyneestä korjuuajasta. Sateet viivästyttivät ensimmäisen sadon korjuuta ja toisen sadon lohkokohtaiset vaihtelut ovat suuria.
Säilörehujen laatu
Raaka-aine- ja säilörehunäytteiden perusteella rehun sulavuus on tänä vuonna keskimäärin edellisvuosia parempi. Sekä 1. että 2. sadossa D-arvot ovat edellisvuosia korkeammat, tosin tätä juttua kirjoitettaessa toisen sadon korjuu on osassa maata vielä kesken ja tulokset ovat siksi vasta alustavia.
Säilönnän aikana sulavuudesta menetetään aina osa säilöntätappioiden (esikuivaus, käyminen, puristeneste) vuoksi. Kun verrataan saman rehun raaka-aineen ja valmiin säilörehun sulavuuksia, raaka-aineen sulavuus on korkeampi, koska sulavia ravintoaineita menetetään rehunsäilönnässä kaikilla säilöntätavoilla.
Epäonnistuminen rehunsäilönnässä lisää ravintoainetappioita ja voi laskea D-arvoa huomattavasti, jos esimerkiksi puristenesteen mukana poistuu paljon sulavia ravintoaineita kuten valkuaista ja sokereita.
”Valio Artturi®-rehuanalyysi on luotettava pohja ruokinnansuunnittelulle.”
”Tarkoituksena oli kartoittaa eri haihtuvien rasvahappojen osuudet ja etenkin voihapon pitoisuus erilaisissa säilörehuissa.”