Vasikkaketjun yhteispeli kehittyy
Vasikoiden alkuhoidon parantaminen tuo terveyshyötyjä kaikille vasikkaketjun toimijoille.
Ternivasikoiden laatu vaihtelee paljon. Vaikka vasikoiden hoitokäytännöt ovat pääosin kunnossa, lähes joka kymmenennellä maitotilalla pikkuvasikoiden kuolleisuus on keskimääräistä suurempaa. Huonon alun saaneet vasikat aiheuttavat lisätyötä vasikkakasvattamoissa. Parempi vasikkaterveys säästäisi työtä ja kustannuksia sekä maitotiloilla että kasvattamoissa. Lääkitysten vähentäminen on tärkeää myös maidon maineelle.
Suvi ja Juha Moilanen kasvattavat ternivasikoita Ruukissa Palokankaan maatilalla. Tilalle tulee kerrallaan 150 vasikkaa. Juotto kestää kuusi viikkoa, ja vierotuksen jälkeen eläimet siirretään välikasvatusnavettaan. Sieltä ne lähtevät puolivuotiaina loppukasvattajatiloille pääosin lähiseudulla. Vasikoita voi tulla jopa sadalta tilalta, ja jokaisella on oma alkukasvatustapansa, aiemmin lomittajana työskennellyt Suvi Moilanen toteaa.
”Suurin osa tiloista tuottaa hyvälaatuisia vasikoita, mutta erilaisia tulehduksia on silti jopa 20 prosentilla tulokkaista.”
Kasvattamossa jokainen saapuva vasikka tutkitaan ja kaikki normaalista poikkeava merkitään ylös.
Voimaa vasikoille pienryhmistä
Maitotila voi omilla toimillaan vähentää vasikoiden sairastuvuutta ja lääkityksiä välikasvatuksessa.
Kaikkien vasikoiden huolellinen hoito vahvistaa viestiä suomalaisen maidontuotannon eettisyydestä myös kuluttajien suuntaan. Vasikka saa hyvän alun, kun se syntyy puhtaaseen paikkaan ja kuivataan nopeasti, ja se saa tarvittaessa lämpöliiviin suojakseen. Lisäksi ternimaito tulee lypsää viipymättä ja juottaa vasikalle parin tunnin sisällä syntymästä. Ternimaidon laadun selvittämiseksi sen vasta-ainepitoisuus kannattaa mitata.
Tarkat rutiinit poikimisen yhteydessä hyödyttävät sekä maitotilaa että lihantuotantoketjua. Voimavasikka-hankkeen pilottiryhmissä maidontuottajat ideoivat hyviä käytäntöjä, joilla tuetaan vasikoiden terveyttä ja sujuvaa siirtymistä välikasvatukseen. Yhdessä pienryhmässä kehitettiin erityisesti tietojen kirjaamista: jokaisen vasikan osalta pistettiin ylös mahdolliset vaikeudet syntyessä, miten pian se sai ternimaidon ja millaista se oli laadultaan sekä vasikan painon kehitys. Välineenä käytettiin ryhmässä kehiteltyä sähköistä versiota tutusta valkotaulusta.
Tiedot auttavat maitotilaa parantamaan prosessiaan ja välikasvattamoa tukemaan eritysesti niiden vasikoiden terveyttä, joiden kohdalla kaikki ei mennyt ruusuisesti.
Voimavasikka on myös Facebookissa. Facebook-ryhmä on tarkoitettu kaikille vasikoiden hyvästä hoidosta kiinnostuneille: www.facebook.com/groups/Voimavasikka