Siirry sisältöön
Hyvinvointi

Vasikoiden nupoutuskipua syytä hoitaa

Vasikoiden nupoutuskipua syytä hoitaa
Anu Artjoki
Viestintäpäällikkö, päätoimittaja

Valio Oy

Kangasniemeläinen eläinlääkäri Ann-Helena Hokkanen selvitti väitöstyössään hyviä käytäntöjä vasikan nupoutuskivun hoitoon.

Nupoutus on yleisesti käytössä oleva toimenpide, jossa vasikoiden sarvien aiheet tuhotaan. Sarvettomat eläimet eivät vahingoita niin helposti tosiaan eivätkä hoitajiaan. Nupoutus on ilman asianmukaista kivunlievitystä kuitenkin erittäin kivulias toimenpide, ja kipu jatkuu useita päiviä toimenpiteen jälkeen.

Nykyisen lainsäädännön mukaan alle 4-viikkoisen vasikan saa Suomessa nupouttaa pätevä henkilö ilman kivunlievitystä. Tästä vanhemman eläimen saa nupouttaa vain käyttäen eläinlääkärin antamaa asiamukaista kivunlievitystä. Kansainvälinen suositus on, että eläimet nupoutetaan aina kivunlievitystä käyttäen, vaikkakaan kivunlievityksen käyttö ei ole kovin yleistä. Maailmalla nautoja nupoutetaan myös kylmäpoltolla, erilaisilla pastoilla ja amputaatiolla.

”Suomessa vasikat nupoutetaan aina kuumapoltolla: toimenpiteestä aiheutuu vasikalle III-asteen palovamma. Suomalaisen suosituksen mukainen vasikan rauhoittaminen, sarvenaiheiden ja niitä hermottavien hermojen puudutus sekä operaation jälkikipua hoitavan tulehduskipulääkkeen käyttö olisi tästä syystä poikkeuksetta erittäin perusteltua”, maitotilaa leipätyökseen hoitava eläinlääketieteen tohtori Ann-Helena Hokkanen sanoo.

Hokkanen tutki viime huhtikuussa tarkastetussa väitöskirjassaan miten suomalaiset maidontuottajat suhtautuvat vasikoiden nupoutuskipuun sekä kivunlievityksen käytön tarpeellisuuteen. Kyselytutkimukseen osallistui 451 yrittäjää. Lisäksi hänen tutkimuksessaan kehitettiin automaattinen mittalaite vasikan unen ja makuuajan mittaamiseen sekä tutkittiin suun limakalvolta imeytyvän rauhoiteaineen toimintaa. Hokkasen väitöskirjassa tarkasteltiin myös mahdollisuuksia tutkia ja hoitaa nupoutuksen aiheuttamaa kipua entistä tehokkaammin sekä keinoja lisätä kivunlievityksen käyttöä.

Vasikoiden nupoutushetken kivusta on tutkimuksia runsaasti, mutta toimenpiteen aiheuttamasta pidempikestoisesta kivusta tiedetään vähemmän: on kuitenkin vahvat viitteet siitä, että kipu kestää päiviä nupoutuksen jälkeen. Myöskään ei tiedätä, miten ilman kivunlievitystä tehty nupoutus ja hoitamatta jätetty kipu vaikuttavat vasikan myöhempään elämään.

”Jos yrittäjä kokee, että nupoutettavaan vasikkaan sattuu ja että kipua on tärkeää hoitaa, hän kutsuu eläinlääkärin paikalle.”

Nupoutuksesta aiheutuu vasikalle III-asteen palovamma. Vasikan rauhoittaminen, sarvenaiheiden ja niitä hermottavien hermojen puudutus sekä jälkikipua hoitavan tulehduskipulääkkeen käyttö olisi poikkeuksetta erittäin perusteltua ja suositeltavaa. Kuva: Ann-Helena Hokkanen

”Jos kivunlievityksestä tulee kustannuskysymys matkojen takia, ensimmäiseksi miettisin yhteistyötä lähitilojen kanssa”

Hokkanen sanoo.

”Aapo on varmaan suurin syy sille, että minusta tuli eläinlääkäri ”

Ann-Helena Hokkanen sanoo.

Ann-Helena Hokkanen tutki viime keväänä tarkastetussa väitöskirjassaan yrittäjien suhtautumista vasikoiden nupoutuskipuun ja sen hoitoon. Kuva: Kaisa Leppänen