Vierihoito-juttusarja, osa 4: Vierihoito tarjoaa onnistuessaan monia etuja vasikan ruuansulatuksen kehitykselle

Pikkuvasikka-ajan tärkein ravinto, maito, tarjoillaan vierihoidossa emästä tai imettäjälehmästä luonnollisessa muodossa ja aina sopivan lämpöisenä. Emää imiessään vasikka saa yleensä runsaasti maitoa, mutta onnistuneessa vierihoidossa emän ja muiden vasikoiden seura myös kannustaa vasikkaa syömään paljon muita rehuja. Näin eläin kasvaa hyvin ja sen ruuansulatuskanava kehittyy nopeasti.
Pötsi, verkkomaha ja satakerta eli lehtimaha muodostavat naudan etumahat. Pötsin ja muiden etumahojen tehtävänä on rehun varastointi, sulatus pötsimikrobien avulla sekä ravintoaineiden imeyttäminen verenkiertoon.
Pötsissä ja verkkomahassa asuukin elintärkeää väkeä. Nauta tarjoaa pötsimikrobeille ravinnon, veden ja suotuisat eli melkein hapettomat, lämpötilaltaan tasaiset ja happamuudeltaan lähes neutraalit kasvuolot. Kiitokseksi täysihoidosta mikrobit puolestaan tuottavat kasvimateriaalista oman aineenvaihduntansa avulla erilaisia naudalle arvokkaita yhdisteitä, kuten haihtuvia rasvahappoja. Ne imeytyvät pötsin seinämän läpi ja nauta käyttää ne energiakseen. Samoin suuren osan tarvitsemastaan valkuaisesta nauta saa pötsimikrobeista. Näin märehtijät voivat käyttää hyväkseen ihmisravinnoksi sopimatonta selluloosaa ja hemiselluloosaa.
Vastasyntyneen vasikan ruuansulatuksen keskus on kuitenkin juoksutusmaha ja vasikan kehitys märehtijäksi on monimutkainen ja hienostunut tapahtuma. Koska lypsykarjoissa vasikoiden vieroitus maidolta tapahtuu hyvin aikaisin, ruuansulatuskanavan kehityksen on oltava nopeaa ja tehokasta. Tämä vaatii ruokinnalta, hoidolta ja olosuhteilta paljon.
Vierihoidettu vasikka saa maidon sopivassa muodossa
Vasikan ruuansulatuskanavan kehittyminen syntymän jälkeen voidaan jakaa kolmeen jaksoon. Ensimmäinen vaihe, jossa vasikka on ruuansulatukseltaan lähempänä yksimahaista kuin märehtijää, kestää kahdesta kolmeen viikkoa. Sitten alkaa noin viiden viikon mittainen siirtymävaihe, jonka aikana vasikan ruuansulatuskanava totuttelee kiinteään ravintoon. Kahdeksannesta elinviikosta alkaen vasikan ruuansulatus alkaa hiljalleen muistuttaa aikuisen märehtijän etumahojen rakennetta ja toimintaa. Etumahojen ja juoksutusmahan väliset kokosuhteet vakiintuvat kuitenkin aikuisen märehtijän kaltaisiksi lopullisesti vasta vasikan ollessa 9–12 kuukauden ikäinen.
Aluksi maito on siis ainoa ravinto, jota vastasyntynyt vasikka pystyy kunnolla sulattamaan ja käyttämään hyväkseen. Kyky sulattaa muita hiilihydraatteja ja valkuaislähteitä lisääntyy vähitellen vasikan kehittyessä märehtijäksi.
Vasikat ovat hyvin motivoituneita imemään. Onnistuessaan vierihoito pystyy tyydyttämään tämän tärkeän tarpeen hyvin – etenkin, jos vierihoidetulla vasikalla on vapaa pääsy imemään emää tai imettäjälehmää. Alle kahden viikon iässä vapaasti emää imevä vasikka imee 6–10 kertaa päivässä keskimäärin 7 minuuttia kerrallaan. Vasikan kasvaessa se vähentää imemiskertoja jonkin verran, mutta toisaalta imee vähän pidempään, noin 10 minuuttia, kerrallaan. Kaikkiaan eri-ikäiset vasikat viettävät siis noin 40–70 minuuttia vuorokaudestaan imien.
Imiessään maidon lehmästä vasikka saa ravintonsa luontaisessa muodossaan ja aina sopivan lämpöisenä. Tämä on tärkeää märekourun toiminnan ja maidon juoksettumisen kannalta. Maidon pitää päätyä kehittyvien etumahojen ohi juoksutusmahaan ja juoksettua siellä. Vain silloin vasikan elimistö voi käyttää maidon tehokkaasti hyväkseen eikä maitoa joudu väärään osoitteeseen häiritsemään herkkien etumahojen normaalia kehitystä.


Vierihoito-juttusarjan muut osat:

Vierihoidettu vasikka
Vierihoito-juttusarjan ensimmäinen osa käsittelee vasikoiden vierihoidon toteutustapoja, hyötyjä, haasteita ja vaikutuksia vasikoiden ja emien…

Hyvä alku – pikkuvasikka emänsä hoidossa
Vierihoito-juttusarjan toinen osa valottaa vierihoidon vaikutuksia vasikoiden hyvinvointiin ja kehitykseen, korostaen ternimaidon, puhtauden ja emän hoidon…

Vierihoito tukee vasikan oppimista ja sosiaalisia taitoja
Vierihoito-juttusarjan kolmannessa osassa pureudutaan vasikan oppimiseen ja sosiaalisiin taitoihin, joita emän läsnäolo lisäävät.

Vieroitus maidolta ja erotus lehmästä ovat vasikalle mullistus
Vierihoito-juttusarjan viides osa tarkastelee vierihoidetun vasikan vieroitusta ja emästä erottamista sekä keinoja vähentää niistä aiheutuvaa stressiä.