Vierihoito-juttusarja, osa 5: Vieroitus maidolta ja erotus lehmästä ovat vasikalle mullistus

Vierihoidetun vasikan varhaisen elämän suurin haaste on vieroitus eli siirtyminen maidon suurkuluttajasta pelkän kiinteän rehun käyttäjäksi. Useimmissa tapauksissa vieroitus tapahtuu samalla ajanjaksolla, jolloin vasikka myös erotetaan emästään tai imettäjälehmästä, johon sillä on vahva side ja jolta se on tottunut hakemaan turvaa ja huolenpitoa. Molemmat ovatkin suuria mullistuksia ja stressaavia tapahtumia sekä vasikalle että lehmälle.
Emon ja jälkeläisen suhde ei pääty vieroitukseen
Villeissä nautalaumoissa emä vieroittaa vasikan vähitellen noin 8–12 kk iässä estämällä tai keskeyttämällä osan ja lopulta kaikki vasikan imemisen yritykset. Vieroitus voi olla molemmille osapuolille stressaavaa, mutta se ei siis tapahdu yhtäkkiä. Lisäksi luonnossa lehmävasikat jäävät laumaan ja nuoret sonnitkin viettävät vielä jonkin aikaa lauman liepeillä vieroituksen jälkeen – emästä erotusta ei siis käytännössä tapahdu, ainakaan naaraspuoleisten jälkeläisten kohdalla. Emät ja tyttäret viettävät koko loppuelämänsä enemmän aikaa keskenään kuin lauman muiden jäsenten kanssa.
Vaikka vasikan ja emän biologiset tarpeet ja käyttäytymiseen liittyvät mallit eivät ole juuri muuttuneet jalostuksen myötä, nykypäivän lypsykarjoissa tapahtuvaa vierihoitoa ei kuitenkaan voi aivan suoraan verrata villeihin nautalaumoihin tai edes emolehmäkarjoihin. Näiden kahden muun eläinryhmän erona lypsylehmiin on, että lehmän tuottama maitomäärä on huomattavasti pienempi, jolloin vasikka ei ole tottunut saamaan vapaasti aivan niin suuria maitoannoksia. Maitotuotos myös pienenee niillä luonnostaan vähitellen, mikä ohjaa vasikkaa käyttämään enemmän karkearehua. Nykyään yleisimmin käytössä olevissa vierihoitosysteemeissä vieroitus ja erotus eivät myöskään tapahdu emän aloitteesta vaan huomattavasti aikaisemmin, jo vasikan ollessa 2–3 kuukauden ikäinen
Verrattain aikaisen erotuksen ja vieroituksen stressaavuudesta kertovat vasikoiden käyttäytymisessä nähtävät muutokset: leikki vähenee, vasikat makaavat ja märehtivät vähemmän sekä ääntelevät paljon. Päiväkasvut voivat jäädä pieniksi energiansaannin laskiessa, tai huonoimmassa tapauksessa vasikat voivat hetkellisesti jopa laihtua. Aidanvieruserotusta ja imemisen estimiä käytettäessä vasikat usein yrittävät aluksi imeä, ja eläimet pysyttelevät lähellä aitaa tai toisiaan.
Myös emät makaavat vähemmän, etsivät vasikkaa ja huutavat yrittäessään saada yhteyden siihen. Vaikka imettäjälehmä ei olisikaan hoidokkiensa biologinen emä, myös se voi muodostaa tiiviin siteen niihin tai ainakin yhteen tai kahteen ryhmän vasikkaan, ja tällöin erottaminen on sillekin ahdistava kokemus. Eläinten käyttäytymisen tähden useimmat tuottajat kokevat vierotuksen ja erotuksen stressaavaksi, eikä nälkäisten ja hätäisten vasikoiden ja huolestuneiden emien huutelu ole hoitajalle mukavaa kuultavaa. Siksi onkin erittäin tärkeää etsiä keinoja, joita käyttämällä vieroitus maidosta ja erotus emästä aiheuttaisi eläimille mahdollisimman vähän henkistä ja fyysisistä kuormitusta.


Vierihoito-juttusarjan edelliset osat:

Vierihoidettu vasikka
Vierihoito-juttusarjan ensimmäinen osa käsittelee vasikoiden vierihoidon toteutustapoja, hyötyjä, haasteita ja vaikutuksia vasikoiden ja emien…

Hyvä alku – pikkuvasikka emänsä hoidossa
Vierihoito-juttusarjan toinen osa valottaa vierihoidon vaikutuksia vasikoiden hyvinvointiin ja kehitykseen, korostaen ternimaidon, puhtauden ja emän hoidon…

Vierihoito tukee vasikan oppimista ja sosiaalisia taitoja
Vierihoito-juttusarjan kolmannessa osassa pureudutaan vasikan oppimiseen ja sosiaalisiin taitoihin, joita emän läsnäolo lisäävät.

Vierihoito tarjoaa onnistuessaan monia etuja vasikan ruuansulatuksen kehitykselle
Vierihoito-juttusarjan neljäs osa käsittelee vierihoidon vaikutuksia vasikoiden ruuansulatukseen, korostaen maidon saantia, pötsin kehitystä, kiinteää…