Siirry sisältöön
Laatu

Viisi vaaraa maidon laadulle

Maidon laatu voi heiketä unohduksen ja inhimillisen virheen seurauksena. Pahimmillaan ongelmat huomataan vasta kun maito, jossa on laatupoikkeama, on jo päätynyt hyvän maidon joukkoon. Ole tarkkana ainakin näissä asioissa!

Antibioottijäämät, bakteerit, homemyrkyt tai vaikka pesuvedet pilaavat maitoerän. Miten ne päätyvät maitoon? Kehityspäällikkö Hanna Laitinen Valion Laatu -palveluista kuvailee tilanteita, joissa maidon laatuun tyypillisesti syntyy poikkeamia.

1. Maidon jäähdytys unohtuu

Bakteerit lisääntyvät maidossa nopeasti, jos jäähdytys ei ole päällä tai se laitetaan päälle liian myöhään, ja maitoa lypsetään jäähdyttämättömään tilasäiliöön. Lämpimässä 37-asteisessa maidossa bakteerit nousevat nopeasti jopa miljooniin per millilitra. Yhden tilan huonosti jäähtynyt maito nostaa koko kuorman bakteerimäärää ja aiheuttaa laaturiskin lopputuotteiden laadulle. Siksi on erittäin tärkeää ennaltaehkäistä puutteellisen jäähdytyksen aiheuttamat bakteeripoikkeamat.

2. Robotissa väärä päivämäärä

Jos lypsyrobotin päivämäärätiedot ovat väärin tai päivämäärän kirjaaminen viivästyy, antibiootilla hoidetun lehmän maito voi joutua hyvän maidon joukkoon. Robotilla voi olla esimerkiksi virheellinen tieto siitä, kuinka pitkään maitoa erotellaan antibioottihoidon jälkeen tai erottelupäivämäärä on lisätty vasta sen jälkeen, kun hoidettu lehmä on jo ehtinyt käydä lypsyllä.

3. Informaatiokatkoksia

Antibioottijäämiä voi päätyä maitoon, jos hoidetun lehmän maito on laitettu erilliseen tilasäiliöön, mutta kuljettaja ei ole saanut tästä tietoa ja ottaa maidon mukaan väärästä tilasäiliöstä. Myös informaatiokatkos tilan väen kesken voi aiheuttaa sen, että hoidettua lehmää ei ole tunnistettu oikein, eli on hoidettu tai lypsetty väärää lehmää. Antibioottijäämätestin teko tilasäiliömaidosta hoitojen ja varoajan aikana varmistaa meijeriin lähtevän maidon jäämättömyyden.

4. Pesuvettä tilasäiliössä

Maidon joukkoon ei saa päästä pesu- ja huuhteluvesiä. Tämän aiheuttavat useimmiten inhimilliset virheet pesujen yhteydessä, esimerkiksi maidonsiirtoletkun unohtuminen tilasäiliöön. Onneksi tilan väki tai maitoautonkuljettaja huomaa useimmiten ongelman, ja maito jää tilalle. Vesilisäys voidaan todeta maitonäytteestä tehtävällä jäätymispisteanalyysillä, jossa lukeman pitää olla alle -0,512 °C. Mikäli lukema lähenee nollaa, maidossa saattaa olla pesu- tai huuhteluvettä.

5. Pilaantunut rehu

Aflatoksiini-homemyrkky päätyy maitoon pilaantuneen rehun kautta. Maidon aflatoksiinille on laissa määritelty suurin sallittu pitoisuus, jota Valiolla seurataan kuukausittain siilonäytteistä. Jos homemyrkkyjen raja-arvo maidossa ylittyy, virheen aiheuttanutta rehua ei saa käyttää lehmän ravintona. Myös voihappobakteeri-itiöt voivat päätyä maitoon epäonnistuneen säilörehun valmistuksen seurauksena. Ne aiheuttavat ongelmia erityisesti juustonvalmistuksessa.

Maidon laatu vuonna 2024

Tuottajamaidon laatu oli vuonna 2024 keskimäärin erinomaista. E-luokan maitoa oli vajaat 97 %.


II-luokan maitoa oli kolmena kuukautena, yhteensä vain 26 571 litraa.


Antibioottimaitopoikkeamia oli ennätyksellisen vähän eli yhteensä 17 tapausta (223 000 litraa). Tapauksia oli yli 40 % vähemmän kuin viime vuonna.


Pesu- tai huuhteluvesitapauksia todettiin kolme kertaa.


Kuormien bakteeripoikkeamia (yli 100 000 pmy/ml) oli edellisvuotta enemmän, ja niiden vähentämisessä on vielä töitä tehtävänä.


Aflatoksiiniylityksiä todettiin siilomaidoissa muutaman kerran. Ylitykset jäljitettiin tiloille, joilla tehtiin nopeasti korjaavat toimenpiteet.

Teksti Susanna Cygnel