Visioita ja verkostoitumista
Millaisia ominaisuuksia tulevaisuuden maitotilayrittäjä tarvitsee? Kehittävien tilojen päivässä nousivat yrittäjäasenne ja johtamistaidot.
Kohtaamisia ja oppeja
Järjestimme lokakuussa kehittävien tilojen päivän Valiolla. Päivän teemana oli yrittäjyys ja maidontuotannon tulevaisuus. Yrittäjiä tuli Pitäjänmäelle ympäri Suomen. Nuorin, lähes vastasyntynyt osallistuja istui tyytyväisenä vanhempiensa sylissä.
Päivän kohokohtia itselleni olivat Nina ja Vesa Lapaton yrittäjätarina sekä sitä seurannut paneelikeskustelu yrittäjien kesken. Nina ja Vesa kertoivat, miten pienestä 1930-luvun torpasta on vähitellen rakentunut menestynyt maitotila, ja mitä yrittäjäominaisuuksia se on vaatinut: sitkeyttä ja talousosaamista sekä pariskunnan saumatonta yhteistyötä ja työnjakoa.
Paljon muutakin tietysti menestykseen tarvitaan, mutta nuo mainitut asiat jäivät erityisesti mieleen − ja ennen kaikkea yrittäjien positiivisuus ja usko tulevaan. Lapattojen tarina antoikin hyvän lähtölaukauksen sitä seuranneelle paneelikeskustelulle.
Panelistien vinkit
Paneeliin oli kutsuttu maitotilayrittäjät Tapio Leinonen, Antti Lähteenmäki, Iina Närvänen ja Tiina Katainen. Panelistit olivat kaikki taustaltaan hieman erilaisia yrittäjiä, jotka olivat valmiita kertomaan rohkeasti omat mielipiteensä ja näkemyksensä.
Keskustelu soljui laidasta laitaan eri teemoja käsitellen. Eniten keskusteltiin luonnollisesti yrittäjyydestä, mutta viimeinen kysymys oli ehkä mielenkiintoisiin. Viestintäjohtajamme Helena Karhujoki toimi juontajana ja kysyi: ”Millaisia terveisiä lähettäisit 20-vuotiaalle itsellesi tai vasta uraansa aloittavalle maitotilayrittäjälle?” Jäin jännityksellä odottamaan vastauksia.
Hetken tuumimisen jälkeen panelistit kaikki vuorollaan antoivat itselleen edelleen ohjeet ryhtyä maitotilayrittäjiksi – oppeja toki oli matkan varrella kertynyt paljon, ja ammattiin osattiin nyt suhtautua realistisemmin kuin nuorena. Mutta se, että valitsisi saman polun uudelleen, kertoo mielestäni kaiken tarpeellisen.
”Yrittäjyys vaatii sitkeyttä, talousosaamista ja yhteistyötä – sekä positiivisuutta ja uskoa tulevaan.”
Verkostoissa on voimaa
Verkostoituminen on yrittäjyyden kulmakivi. Yksinkin saa paljon aikaiseksi, mutta verkoston avulla vielä enemmän. Tammikuussa 2025 starttaa Tulevaisuuden Valiot -koulutusohjelma, joka on tarkoitettu kaikille, jotka suunnittelevat maitotilayrittäjäksi ryhtymistä tai ovat yrittäjyyden alussa. Haku ohjelmaan on auki 8.12.2024 asti. Ohjelma perehdyttää yrityksen johtamiseen ja vahva painotus on myös verkostoitumisella muiden vastaavassa elämäntilanteissa olevien kanssa. Lue lisää Tulevaisuuden Valiot -koulutusohjelmasta!
Verkostoissa on voimaa myöhemminkin yrittäjyyden polun varrella. Haastavammissa tilanteissa ei kannata jäädä yksin, mutta ei myöskään silloin, kun omaa tilaa haluaa kehittää. Kenen kanssa sparrailisin ja jakaisin viljelyvinkkejä? Mihin tarttuisin ensimmäisenä? Vastauksia näihin pohdintoihin tarjoaa toivottavasti myös tämä Maito ja me -lehden numero.
Yrittäjyyden kipinää ja uusia kavereita
Haaveiletko omasta maitotilasta? Aiotko hypätä sukutilan puikkoihin? Oletko juuri aloittanut yrittäjänä? Tai tunnetko nuoren, joka vasta aprikoi, lähteäkö maatalousyrittäjäksi?