Voimapapu lehmille
Taneli ja Tuomo Pääkkönen tarkastelevat Sari Perälän (oik.) ja Anne Anttilan kanssa heinäkuun alussa hyvään kasvuun päässyttä Kontu-härkäpapukasvustoa. Härkäpapu on ollut Pääkkösten tilalla hernettä varmempi viljeltävä. Kuva: Markku Pulkkinen.
Härkäpavun ja etenkin herneen viljelyalat kasvoivat tänä vuonna. Itse tuotetulla valkuaisrehulla voi parantaa maidontuotannon kannattavuutta. Pääkkösten tilalla Kauhajoella on lisätty valkuaiskasvien viljelyä.
Tuomo, Pirkko ja Taneli Pääkkönen tarkastelevat heinäkuun alussa tiheää ja tanakkaa Kontu-härkäpapukasvustoa. Saappaiden pohjat ovat paksussa savessa, sillä edellisinä päivinä on tullut 50 milliä vettä.
”Harmi, kun sateet tulivat pari viikkoa myöhässä. Härkäpapu on kuivuudesta huolimatta onnistunut melko hyvin”, Tuomo Pääkkönen luonnehtii.
Pääkkösten tilan ensimmäinen säilörehusato oli määrältään kohtuullinen ja laadultaan hyvä. Timotei-nurminata-apilaseoksen D-arvo oli 704 ja kuidun osuus 56 prosenttia kuiva-aineesta. Yrittäjät katsovatkin luottavaisena talveen, sillä nurmi- ja valkuaisrehua näyttäisi riittävän.
Tilan reilun 90 hehtaarin viljelyalasta oli tänä vuonna neljä hehtaaria härkäpavulla ja kuusi hehtaaria herneellä. Härkäpavun viljely alkoi tilalla kuusi vuotta sitten. Herne tuli viljelysuunnitelmiin mukaan ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Palkoviljoilla tila korvaa osan ulkopuolelta ostettavasta rypsirouheesta.
Pääkkösten yhden robotin pihatto valmistui vuonna 2017. Seosrehuun siirtyminen onnistui silloin hyvin, koska säilörehu oli märän kesän jäljiltä sopivan kosteaa. Uudesta navetasta ei ole vielä laidunnettu, mutta 2,5 hehtaarin jaloittelulaidun on suunnitteilla. Kuva: Markku Pulkkinen
Taneli (edessä), Pirkko ja Tuomo Pääkkönen tavoittelevat maltillista keskituotosta mutta hyviä maidon kuiva-ainepitoisuuksia. Maidon ureapitoisuutta tilalla seurataan säännöllisesti, sillä alhainen ureapitoisuus kertoo valkuaisen puutteesta ja korkea ureapitoisuus energian puutteesta. Kuva: Markku Pulkkinen
Käytämme myös kerääjäkasveja aina kun mahdollista.
Rehuanalyysi avuksi maidon ureatasojen tulkintaan
Rehuanalyysissa kannattaa katsoa kokonaisuutta, painottavat Valio Artturi® säilörehuasiantuntijat Sari Perälä ja Eija Järvinen. Kuva: Markku Pulkkinen.
Suurin muuttuva tekijä urean taustalla on säilörehun raakavalkuaispitoisuuden muutokset. Pitoisuuksien vaihdellessa kannattaa aina ottaa rehuanalyysi, jotta voidaan reagoida muutoksiin. Mitään mittaria ei tule käyttää yksin ruokinnan muuttamisen perusteena, vaan kannattaa katsoa kokonaisuutta. Taulukosta saa karkeaa suuntaa ruokinnan säätämiseen maidon ureatuloksen perusteella.
Teksti: Sari Perälä ja Eija Järvinen, Valio Artturi® säilörehuasiantuntijat, Osuuskunta Maitosuomi ja Tuottajain Maito