Yrittäjyyden kipinää ja uusia kavereita
Haaveiletko omasta maitotilasta? Aiotko hypätä sukutilan puikkoihin? Oletko juuri aloittanut yrittäjänä? Tai tunnetko nuoren, joka vasta aprikoi, lähteäkö maatalousyrittäjäksi?
Tammikuussa 2025 starttaava Tulevaisuuden Valiot -koulutusohjelma on tarkoitettu kaikille, jotka suunnittelevat maitotilayrittäjäksi ryhtymistä tai ovat yrittäjyyden alkutaipaleella. Haku ohjelmaan on auki 6.12.2024 asti.
Kysyimme ohjelman vetäjältä, Valion kehityspäällikkö Sanna Nokalta, mitä kaikkea on luvassa.
Sanna Nokka
Valion kehityspäällikkö (vastuullisuus ja maidontuotannon kehittäminen) ja Tulevaisuuden Valiot -koulutusohjelman vetäjä, joka harrastaa vapaa-ajalla partiota, sukkien neulomista ja maatilan töitä.
Mistä Tulevaisuuden Valiot -koulutusohjelmassa on kyse?
”Tulevaisuuden Valiot on Valion ja osuuskuntien yhdessä järjestämä uusi koulutusohjelma. Se on suunnattu nuorille maitotilayrittäjille tai alasta kiinnostuneille, jotka vasta harkitsevat yrittäjäksi ryhtymistä.
Ohjelman tavoitteena on tukea tulevaisuuden yrittäjiä kehittymään oman alansa huippuammattilaisiksi. Luvassa on laaja perehdytys maatilayrityksen johtamisen teemoihin. Yhtä tärkeä osa ohjelmaa on verkostoituminen muiden vastaavassa elämäntilanteessa olevien kanssa.
Lupaamme, että saat ohjelmasta uusia kavereita ja kollegoita, joille voit soittaa, kun omalla tilalla on ongelma tai haluat jakaa onnistumisen”.
Mistä idea koulutusohjelmaan lähti?
”Olemme Valion kehitystiimissä miettineet jo pidempään, miten saisimme nuoria innostumaan maitotilayrittäjyydestä, ja miten voisimme tukea heitä yritystoiminnan kehittämisessä. Haluamme osaltamme vaikuttaa siihen, että sukupolvenvaihdoksia ja tilakauppoja olisi nykyistä enemmän, ja maidontuotanto Suomessa säilyisi kiinnostavana ja kannattavana elinkeinona.
Maidolle on tulevaisuudessa kysyntää esimerkiksi siksi, että väestö kasvaa globaalisti, ja ruokaa tarvitaan enemmän. Valio on viime aikoina investoinut useamman tehtaan tulevaisuuteen ja brändin kehittämiseen. Maitotilayrittäjien aikanaan perustama yrityksemme täyttää ensi vuonna 120 vuotta. Vaikka maailma ympärillä on muuttunut, myös tulevaisuudessa maitotilat ja niiden tuottama laadukas raaka-aine ovat koko Valion toiminnan perusta.”
”Kukaan ei pärjää yksin eikä tarvitsekaan pärjätä. Maitotilayrittäjä tarvitsee ympärilleen vahvan verkoston, josta saa tukea haasteiden ratkomiseen ja tilan kehittämiseen.”
”Minä yrittäjänä” on yksi ohjelman teemoista. Kerro siitä lisää!
”Maitotilayrittäjyys yksinkertaistetaan turhan usein ’lehmien pitämiseksi’. Oikeastihan kyse on todella monipuolisesta ja monenlaista osaamista vaativasta ammatista. Haluamme tukea yrittäjämäistä asennetta ja toimintatapaa sekä tarjota mahdollisuuden verkoston rakentamiseen. On tärkeää, että he jotka lähtevät tälle alalle ymmärtävät, että kyse on yritystoiminnasta ja haluavat kehittyä yrittäjinä siinä missä vaikkapa vientimarkkinoille tuotteitaan myyvä konepajayrittäjä tai paikallinen K-kauppias.
Erilaiset kyselytutkimukset osoittavat, että tulevaisuudessa tilat tulevat tyypillisesti olemaan suurempia kuin nykyään. Ison tilan johtaminen vaatii yrittäjältä uudenlaisia taitoja. Maitotilayrittäjän ei kannata tehdä kaikkia asioita yksin, eikä kaikkea edes voi osata. Menestyvä maitotila tarvitsee ympärilleen vahvan verkoston, josta saa tukea haasteiden ratkomiseen ja tilan kehittämiseen. Kun töitä jakaa ja johtaa yrittäjämäisesti, jää enemmän myös vapaa-aikaa. Kukaan ei pärjää yksin eikä tarvitsekaan pärjätä.”
Mitä koulutuspäivissä tapahtuu?
”Kokoonnumme ohjelman aikana neljä kertaa kasvokkain eri puolille Suomea. Tämä ei siis ole Teams-koulutus, vaan luvassa on oikeita kohtaamisia. Tulevaisuuden yrittäjät pannaan keskustelemaan ja työskentelemään yhdessä sellaisten harjoitusten ja ongelmien parissa, joista on hyötyä tilan arjessa ja pitkän tähtäimen yritystoiminnan suunnittelussa. Osallistujat pääsevät syventymään myös Valioon yhtiönä ja tutustumaan Valion työntekijöihin sekä osuuskuntien ammattilaisiin. Lähijaksojen sisällöissä huomioidaan myös osallistujien toiveet ja tarpeet.”
Voinko hakea ohjelmaan, vaikka en olisi varma yrittäjäksi ryhtymisestä?
”Kyllä voit. Ohjelmaan kannattaa lähteä mukaan, vaikka maitotilayrittäjyys olisi vasta harkinnassa. Valmennus voi selkeyttää omia ajatuksia ja auttaa tekemään päätöksiä tulevaisuuden suhteen. Koulutukseen on täysin sallittua tulla keskeneräisten ajatusten kanssa. Yhdessä ehdimme kypsytellä ajatuksia, ja porukasta saat uusia näkökulmia tulevaisuuden valintoihin. Todennäköisesti tapaat myös muita, jotka miettivät ihan samoja asioita.”
Miten ohjelmaan pääsee mukaan?
”Haku on jo meneillään ja jatkuu 8.12. asti. Tarkat hakuohjeet ovat Valmassa tai ne voi pyytää oman alueen osuuskunnasta. Toivomme, että hakijat kertovat meille vapaamuotoisesti itsestään ja haaveistaan sekä nykyisestä tilanteestaan maitotilayrittäjänä tai pohdinnastaan yrittäjäksi lähtemisen suhteen. Ohjelmaan valitaan noin 50 osallistujaa.”
Näin homma etenee
11/2024 | Haku ohjelmaan on auki 8.12. asti, lisätietoa Valmasta tai osuuskunnasta. |
12/2024 | Osallistujien valinta |
15.–17.1.2025 | Epävirallinen tapaaminen Valio-risteilyllä |
Kevät 2025 | Koulutuksen 1. osa Valiolla Helsingissä |
Syksy 2025 | Koulutuksen 2. osa (paikka tarkentuu) |
Kevät 2026 | Koulutuksen 3. osa (paikka tarkentuu) |
Syksy 2026 | Koulutuksen 4. osa (paikka tarkentuu) Opintomatka (vapaaehtoinen ja erikseen maksettava) Valmennuksen päättäjäiset. |
Miksi minun kannattaisi lähteä mukaan?
”Tässä koulutusohjelmassa otetaan ohjat omiin käsiin ja etsitään keinoja, joiden avulla jokainen voi vaikuttaa siihen, millainen oma tulevaisuus on. Koulutus tarjoaa avaimia yrittäjyyteen monipuolisesti, oli kyse sitten taloudesta, työnantajana toimimisesta tai strategiasta. Tulevaisuuden Valiot -koulutusohjelma on ainutlaatuinen tilaisuus uusille maitotilayrittäjille kehittää taitojaan ja verkostoitua muiden alan toimijoiden kanssa.
Tulevaisuuden maitotilayrittäjän on onnistuttava kokonaisuuden johtamisessa. Päivittäinen tekeminen kannattaa organisoida toistuviksi prosesseiksi, joita on helppo seurata ja parantaa. Tarvitaan siis prosessijohtamisen taitoja. Tulevaisuudessa maitotilalla tätä päivittäistä työtä tekevät yhä yleisemmin palkatut työntekijät, joten hyvä henkilöstöjohtaminen on tärkeää. Maitotilayrittäjän on pystyttävä motivoimaan työntekijät tekemään parhaansa. Vastuullisuus osana maitotilan strategiaa on myös asia, joka on kaikkien osattava tulevaisuudessa. Myös talousjohtamisen osaamista tarvitaan yhä enemmän, onhan yritystoiminnan päätavoite se, että työstä pitää saada palkka ja pääomalle tuottoa. Tämä korostuu entisestään, jos tilakoko kasvaa.”
”Haluamme tukea tulevaisuuden yrittäjiä, jotka jatkavat tilaa ja kehittävät maitotilayritystään.”
Mitä osallistuminen edellyttää tilalta?
”Ohjelmaan lähteminen edellyttää sitoutumista kahden vuoden yhteiseen matkaan. Valmennus sisältää neljä lähijaksoa ja tiimissä tehtäviä harjoituksia lähijaksojen välillä. Osuuskunnasta tehdään lisäksi kehittämiskäynti yritykseen. Osallistujat maksavat ohjelmaan osallistumisesta 500 euron osallistumismaksun. Lähtemällä mukaan ensimmäiseen Tulevaisuuden Valiot -ryhmään pääset myös kehittämään ohjelmaa kokonaisuutena.”
Monta tapaa oppia ja tutustua
LÄHIPÄIVÄT
Luennot, ryhmätyöt ja iltaohjelma
HAASTEKISAT
Yhteistyötä ja ongelmanratkaisua
VÄLITEHTÄVÄT
Käytännön soveltamista ja tilojen yhteydenpitoa
WHATSAPP -RYHMÄT
Kokemusten jakamista ja tukea
ALAN TAPAHTUMAT
Verkostojen laajentamista
Teksti Helena Karhujoki