Siirry sisältöön
Laatu

Laatu ylsi huipputuloksiin

Laatu ylsi huipputuloksiin
Hanna Laitinen
Kehityspäällikkö, Valio Laatu -palvelut

Valio Oy

Valiolaisten maitotilojen tuottamasta maidosta oli parasta E-luokkaa vuonna 2022 ennätykselliset 97,8 prosenttia. Maitohävikkiä syntyi reilut puoli miljoonaa litraa.

Viime vuonna valiolaisesta raakamaidosta oli I-luokkaa 2,2 prosenttia. II-luokan maitoa taas kertyi vain 0,003 prosenttia, eli vajaat 50 000 litraa koko vuoden aikana. II-luokkaisen maidon osuudessa ei ollut muutosta edellisiin vuosiin verrattuna, ja 5 kuukauden aikana II-luokkaista maitoa ei tullut lainkaan.

”Kolme neljästä maidon laatupoikkeamasta oli antibioottivahinkoja.”

Kuvaaja: Maidonlaadun kehitys Valioryhmässä.

Ennakoi kesää

Kun lämpötila nousee, bakteerien ja muiden taudinaiheuttajien elinolosuhteet paranevat ja tekniikkaan kohdistuva rasitus lisääntyy. Pahimmassa tapauksessa tuloksena voi olla maidon laatupoikkeama tai heikentynyt utareterveys.