Analyysi joka hakukerralta

Raakamaitonäytteiden kokonaisbakteerit ja solut sekä maidon pitoisuudet tutkitaan vuoden vaihteesta lähtien maidosta jokaisella hakukerralla.

Laboratorion analysaattorikapasiteetti sekä näytteitä kuljettavan automaation tuoma apu mahdollistavat lähes 2 200 tankkimaitonäytteen päivittäisen analysoinnin tuotantolaitosten ja tuotosseurantanäytteiden rinnalla. Näytemäärän lisäys tuo laboratorioon muutostarpeita työajan porrastukseen ja viikonlopputyön lisäämiseen. Vuoden vaihteen jälkeen kasvava näytemäärä tuo tarpeen lisätä analysaattoreiden ajoaikoja. Toisaalta laboratoriotyöstä loppuu muun muassa Valma-näytepyynnön sisältävien näytteiden poimiminen analysointiin sekä poimintojen onnistumisen tarkastamiset.

Hinnoittelunäytteiden määrä pysyy ennallaan eli kuukauden näytteistä neljä vaikuttaa hinnoitteluun. Hinnoittelunäytepäivät arvotaan tietojärjestelmäavusteisesti edellisen kuukauden lopussa. Loput kuukauden näytteet tullaan analysoimaan lisänäytteinä. Tilojen ei siis jatkossa tarvitse tehdä erikseen näytepyyntöjä Valman kautta.

Näytemäärän lisääntyessä tuotosseurantanäytteiden näytteenottoa pyritään ohjaamaan tasaisesti kuukauden päiville.

Analysoinnin kattavuus ei jatkossakaan ole 100 prosenttia, sillä otettuja näytteitä tarvitaan aika ajoin muuhun tarkoitukseen. Näytteitä tarvitaan muun muassa kuormien antibioottitapausten ja korkeiden VHBI-tulosten selvittämiseen. Näytteitä lähetetään lisäksi Ruokavirastoon vuosittain virallista virustautikartoitusta varten. Analyysituloksia voi puuttua myös, mikäli otettu näyte ei ole edustava.

Tuotosseurantanäytteiden saapumisessa laboratorioon on edelleen voimakasta vaihtelua kuukauden päivien suhteen. Näytemäärät ovat kuun lopussa suuria. Laboratorion toiminnan kannalta tasainen näytevirta mahdollistaa työvoiman ja analysaattoreiden käytön parhaan optimoinnin. Koska tällä on nyt näytemäärän lisääntyessä suurempi merkitys, pyrimme yhteistyössä ProAgrian kanssa ohjaamaan näytteenottoa myös kuukauden keskivaiheille. Näytteenottoajankohdan muutostarpeesta saatamme lähestyä sähköpostitse.

Kuva: Minna-Kaisa Maunumaa