Erityistilanne rohkeasti käyttöön

Tilan erityistilanne -ilmoitusta Nasevassa olisi suotavaa käyttää entistä rohkeammin.

Nasevan rekisterivastaava laittaa erityistilanteen päälle vasta positiivisen tutkimustuloksen tallennuksen yhteydessä, jolloin se voi olla eläinliikenteen kannalta myöhäistä.

Siksi on parempi, että erityistilanteen asettaa tuottaja, hoitava eläinlääkäri, teurastamo tai meijeri mielellään heti, kun epäillään tarttuvaa tautia. Se varmistaa, että kaikki tilan valtuuttamat tahot osaavat huomioida tautiriskit.

Kun tilalla epäillään tai on todettu tarttuva eläintauti, erityistilanne merkintä on tehtävä Nasevaan viipymättä. Tilan valtuuttama teurastamo saa siitä ilmoituksen ja voi suunnitella esimerkiksi välitysvasikoiden noudon niin, ettei tautia levitetä tilalta toiselle. Ilmoitus menee myös meijerille sekä maitotila- ja jalostusneuvojalle, jotka toimivat tilanteen edellyttämällä tavalla.

Erityistilanteen asettanut henkilö myös päättää erityistilanteen sovittujen kriteerien mukaisesti, kun tautitilanne on ohi.

Virallisesti vastustettavia tauteja lukuun ottamatta erityistilanne voidaan poistaa, kun eläinlääkäri toteaa, ettei tartuntavaaraa enää ole. Erityistilanne tulee päättää heti, kun mahdollista, sillä roikkumaan jääneet merkinnät mitätöivät nopeasti ilmoitusten merkityksen.

Jos ilmoitus olikin aiheeton, sen voi poistaa, eikä Nasevaan jää mitään merkintää. Poistaminen tapahtuu avaamalla ilmoitus, lisäämällä päättymispäivä ja tallentamalla. Roskakori-painiketta ei pidä käyttää, jos on tarkoitus päättää aiheellinen erityistilanne.

Teksti Paula Halkosaari, rekisterivastaava, Naseva

Lue lisää: naseva.fi Ohjeet ja lomakkeet

Katso lisää artikkeleita

Nasevasti
Tarkempaa tietoa vasikan elämästä
Nasevasti
Haluaisitko olla mukana tekemässä hyvinvointihistoriaa?
Nasevasti
Kerro, kerro kuvastin, voiko Mustikki hyvin?