Hiihtosuunnistuksessa edetään omalla uralla

Monipuolisuus sai maitotilayrittäjä Risto Linnainmaan, 56, kiinnostumaan lajista.

"Hiihtosuunnistuksessa koko lajin suola on siinä, että täytyy tehdä nopeita valintoja edetessä rastilta toiselle. Hiihtourat ovat kuin katuja kaupunkikartassa, ja suunnistajan on löydettävä nopein reitti paikasta A paikkaan B.

Laji vaatii kartanlukutaidon lisäksi kestävyyttä ja ketteryyttä sukset jalassa. Hiihtosuunnistus onkin todella monipuolinen hiihtosuorituksen kannalta.

Päädyin hiihtosuunnistuksen pariin kesäsuunnistuksen kautta. Huomasin, että pärjään paremmin sukset jalassa. Kilpailuissa pärjääminen on aina ollut minulle suurin motivaation lähde.

Kuuluin Suomen maajoukkueeseen vuosina 87–90, mutta aktiiviura jäi maanviljelyn myötä. Edellisistä omista kisoista on jo aikaa. Omien poikien kautta olen kuitenkin pysynyt hyvin kärryillä. Tero kuuluu Suomen A-maajoukkueeseen, ja sitä kautta perinne on jatkunut. Etelässä asuva poika Lauri taas on siirtynyt kesäsuunnistuksen puolelle.

Hiihtosuunnistukseen kuului aktiivinen harjoittelu ja leirielämä, ja siltä ajalta on jäänyt monia ystäviä. Fyysinen harjoittelu on tuonut voimaa ja jaksamista muuhunkin elämään. Harrastus on todennäköisesti vaikuttanut laajemminkin. Maataloudessakin pitää tehdä paljon päätöksiä, valita reitti, mitä lähtee toteuttamaan ja viedä homma sinnikkäästi loppuun asti.

Urheilu on myös hyvä keino oppia suhtautumaan vaikeisiin asioihin, sillä siihen kuuluvat väistämättä myös pettymykset. Vastoinkäymisiä kohdatessa on mahdollisuus kasvaa henkisesti.”

Kuva: Risto Linnainmaa