Kotimaiset maitonäytepikarit

Valion laboratorion maitonäytepikarit toimittaa alkukesästä lähtien suomalainen Berner Oy, ja ne valmistetaan Valukumpu Oy:ssä Joensuussa.

Tarran sijoittelu pikariin on tärkeää. Viivakoodien tunnistus ja näytetelineiden liikkuminen sujuu, kun viivakoodit ovat oikeilla kohdilla.

Pikareita käytetään Valiolla lehmäkohtaisissa tuotosseurantanäytteissä ja tiineysnäytteissä, maitoautojen ottamissa tankkimaitonäytteissä sekä tuotantolaitosten ottamissa kuorma- ja siilonäytteissä.

Maitonäytepikareiden uusi toimittaja on suomalainen perheyritys, Berner Oy. Pikarit valmistetaan Joensuussa Valukumpu Oy:ssa, joka on osa Ouneva Groupia.

Valukumpu on yksi Suomen suurimpia alihankkijoita muovien ruiskuvalussa.

Valion maitolaboratoriossa näytteet analysoidaan Bernerin maahantuomilla ja huoltamilla analysaattoreilla.

Näytteistä tutkitaan kokonaisbakteerimääritykset Fossin BactoScan-analysaattorilla, kemiallinen koostumus eli rasva, valkuainen, kuiva-aine, laktoosi, urea, jäätymispiste sekä vapaat rasvahapot Fossin MilkoScan FT -analysaattorilla sekä somaattiset solut Fossin Fossomatic-analysaattorilla. Tiineysmääritykset analysoidaan utaretulehduslaboratoriossa Elisa-menetelmällä.

Valio, Proagria, Valukumpu ja Berner Oy ovat kehittäneet yhteistyössä pikareita entistä paremmiksi. Korkin sulkeutumiseen ja lämmityksen aikaisen paineen sietämiseen on kiinnitetty huomioita.

Myös viivakooditarran luettavuutta on parannettu sekä merkkimäärää kasvatettu.

On tärkeää, että Näytelinkkiohjelmaa käyttävät ovat päivittäneet ohjelmasta uusimman version vuodelta 2018 koneelleen, jotta viivakoodin numerosarja kokonaisuudessaan tallentuu. Apua ohjelmapäivitykseen voi pyytää ProAgrian asiantuntijoilta.

Valion näytepikari valmistetaan Valukumpu Oy:ssä samoissa puhtaissa tiloissa (ISO class 7) kuin lääke- ja laboratorioteollisuuden sekä pakkausteollisuuden tuotteetkin.

Pikarien materiaali on kirkasta, läpinäkyvää polypropeenia.

”Pikareihin annostellaan säilöntäaine, tarroitetaan ja pussitetaan puhdastilan automatisoidulla linjastolla tuotteen vaatimusten mukaisesti”, kertoo tuotepäällikkö Ismo Ryhänen Valukummusta.