Nautalista Nasevaan ainoastaan eläintenpitäjän valtuutuksella

Nautarekisteri siirtyy osaksi Ruokaviraston viranomaisjärjestelmää.

Jokaisen tilan on tärkeää huolehtia valtuuksien antamisesta, sillä ilman valtuutusta eivät siirry terveydenhuollossa ja eläintautitilanteen seurannassa tärkeät laboratoriotulokset kuten tauti- tai utareterveystulokset. Nasevassa oleva nautalista on osa tätä kokonaisuutta, ja se saadaan suoraan Ruokavirastosta rajapinnan kautta, mikäli ETT:llä on valtuutus voimassa Nasevan kautta tapahtuvaan nautalistan katseluun. Tähän tarvitaan eläintenpitäjän lupa. Valtuuksien luovuttaminen onnistuu netissä osoitteessa www.suomi.fi/valtuudet. Tarkemmat ohjeet Nasevasta Ohjeet ja lomakkeet -sivulta tai Valmasta Valio Terveys -osion uutisista.

Oman tilan nautarekisteriin voi antaa Suomi.fi-valtuutuksella kahdenlaisia lukuoikeuksia. Eläinten terveys ETT ja Naseva tarvitsevat valtuutuksen vain nautaeläintietojen katseluun. Tällöin esim. eläinlääkäri voi katsella rekisteritietoja Nasevan kautta ja saa nautalistan eläinlääkäriohjelmaansa lääkitsemistiedon Nasevaan lähettämistä varten. Tämä on erityisen tärkeää, jos tilalla on lääkkeiden varalle luovutusta terveydenhuollon yhteydessä, jolloin lääkitsemistiedon on oltava Nasevassa. Valtuutus tulee antaa ennen syksyä ja uuden nautarekisterin käyttöönottoa, jotta tietojen selaus Nasevassa jatkuu uuden nautarekisterin käyttöönoton jälkeen katkotta.

Kohdista Suomi.fi-valtuutus aina omaan tilatunnukseesi valtuuden tarkenteen avulla. Annettava tarkenne on sama kuin tilatunnus. Tällöin valtuutus kohdentuu oikeaan tilaan. Mikäli annat useamman tilatunnuksen, erottele tilatunnukset pilkulla, esim. 123456789, 234567890. Mikäli tilatunnus on kirjoitettu väärin, valtuutus ei ole voimassa, eikä nautalistaa voida selata Nasevan kautta.
Nasevan rekisterivastaavan tehtävässä jatkaa Nea Niemi 1.5. alkaen Paula Halkosaaren jäädessä eläkkeelle.

Teksti: Erja Tuunainen, asiantuntijaeläinlääkäri, Naseva