Positiivisuudesta voimavaroja

Myönteinen asenne, oman ajan ottaminen ja itsestä huolehtiminen ovat kantaneet Ratalan tilan yrittäjäparia haastavinakin hetkinä.

Mitä sinulle merkitsee olla Valion omistaja? Valio ostaa maitomme ajankohtaiseen hintaan, markkinoi maidon, ja on tuotekehityksen kärjessä. Se tuo turvallisuutta.

Joensuun keskustasta 9 kilometrin päässä on Pia ja Jari Leskisen maitotila, jonne suuntaa säännöllisesti päiväkotilaisia ja koululaisia tutustumaan lehmiin ja maidontuotantoon. Koululaisia on käynyt tilalla parhaimmillaan päivän aikana 670.

”Ui, ihanaa! Näin tokaisi eilen illalla silmät loistaen navetalla lehmiä ja vasikoita rapsutellut nuori nainen. Hän otti yhteyttä Facebookin kautta, kun halusi tulla opiskelijamiehensä kanssa tutustumaan maitotilaan. Pariskunta rapsutteli lehmiä sormensa mustiksi, ja jutustelimme pitkään eläinten hoidosta ja maidontuotannosta”, Pia kertoo hyvillään.

Tänä kesänä vierailutrendinä ovatkin olleet nuorten kaupunkilaispariskuntien tapaamiset, ja heitä on käynyt Ratalassa useita – nimenomaan rapsuttelemassa lehmiä.

”Ilo ihmisten ja lasten kasvoilla on paras palkinto ajastamme, jonka vieraille annamme”, Pia toteaa.

Viime vuodet ovat olleet Leskisillä haasteiden värittämiä. Eteenpäin on selvitty itäsuomalaisella positiivisella elämänasenteella.

”Korona eristi meidät ulkomaailmasta. Vastuu siitä, että jos sairastumme emmekä saisi lomittajaa paikalle, painoi. Menin esimerkiksi kauppaan silloin, kun ihmisiä oli mahdollisimman vähän liikkeellä. Yrittäjän vastuu onkin kova: vaikka olisit ulkomailla ja lomittajat navetassa töissä, olet niinäkin hetkinä vastuussa eläimistä ja tilanhoidosta”, Pia sanoo.

Toinen Ratalan yrittäjäparin hyvinvointia koetellut asia oli sopimustuotannon voimaantulo vuoden 2021 alussa. Tilalla oli takana muutamia epäonnisia vuosia, jolloin lehmät eivät olleet lypsäneet normaaliin tapaan ja huonotapaisia lehmiä oli laitettu teuraaksi. Tuotantomäärä tippui sen seurauksena 12 000 kilosta 9 200 kiloon.

”Aloin stressata, kuinka selviämme taloudellisesti. Uni häiriintyi ja nukuin huonosti. Päässäni raksuttivat laskelmat ja asiat, mistä voitaisiin vielä säästää ja millä kriteerein poistettavat lehmät valikoidaan.”

Onneksi Pian sairaanhoitajaystävä näki uupumuksen, puuttui siihen joulun alla ja ohjasi hänet napakasti avun piiriin. Uni- ja mielialalääkkeiden sekä pitkän sairaus- loman myötä alkoi toipuminen.

”Sairauslomalle jääminenkään ei ollut yksinkertaista, koska ei löytynyt riittävän ammattitaitoista lomittajaa heti.”

Pia työstää edelleen uupumiseen liittyviä asioita, mutta on silti etsinyt tilanteesta tapansa mukaan hyviäkin puolia. Mieliala- ja unilääkkeistä on päästy ja tänä kesänä hän pääsi psykologin juttusille, kun koronarajoitukset vihdoin hellittivät.

”Mottoni on, että vaikeastakin tilanteesta etsin aina yhden positiivisen asian – ilo antaa energiaa.”

”Jos vertaa tilaamme Huojuva torni -peliin, saimme huojuvasta tornista sellaisen, että kun poistaa yhden palikan, torni ei kaadu. Varmistuksen varmistukset ovat selvillä tilan toimintaan liittyen, eikä esimerkiksi yhden henkilön sairastuminen ole enää katastrofi.”

Isoja vastoinkäymisiä tilalla on kohdattu ennekin, esimerkiksi navettapalot vuosina 1973 ja 2004. Aina eteenpäin on menty sopeutuen.

Ratalan tila on ollut Leskisten suvun omistuksessa vuodesta 1947, ja laajentunut muutamasta hehtaarista 100 hehtaariin sekä 60 lypsylehmän kokoluokkaan. Tällä hetkellä lypsäviä on 45. Jari otti tilan vetovastuun vuonna 1992, Pia muutti tilalle vuonna 1996.

Saimme huojuvasta tornista sellaisen, ettei se kaadu kun poistaa yhden palikan.

Leskisten kaksi poikaa ovat kesäisin palkattuina työntekijöinä tilan töissä, ja halu jatkaa maidontuotannon parissa on kova.

”Poikien haaveena on rakentaa vielä kolmen robotin pihatto, josta meillä oli jo alustavia piirustuksiakin olemassa. Ehdimme ennen sopimustuotantoon siirtymistä rakentaa konehallin ja asennuttaa aurinkopaneelit vuosina 2019–2021. Nyt olen saanut puolet konehallista käyttööni ratsastusmaneesiksi, mikäs sen mukavampaa”, Pia heittää nauraen.

”Kun ei ole tarvinnut kasvattaa eläimiä uuteen pihattoon.”

Yrittäjien hyvinvointiin liittyen Leskisten mielestä on tärkeää tunnistaa ne asiat, joista saa itselleen mielihyvää. Pialle merkittävä henkireikä on hevoset. Kahden quarter-hevosensa kanssa hän treenaa päivittäin sekä käy kisoissa. Plakkarissa ovat SM-kulta lännenratsastuksen trailista vuodelta 2017 ja all around -lajien mestaruus vuodelta 2014.

Leskiset lomailevat ja kuntoilevat säännöllisesti, ja Jarille tärkeä harrastus on moottoripyöräily.

”Jokaisen tulisi ottaa itselleen päivittäin hetkiä asioiden parissa, jotka vahvistavat omaa hyvinvointia. Me olemme satsanneet omaan pihapiiriimme: uima- ja poreammeeseen, lasitettuun terassiin sekä kesäkeittiöön. Lisäksi itselleni voimia tuovat puutarhan hoito, hopeakorujen teko, kirjojen lukeminen ja vaikkapa viinilasillinen silloin tällöin. Aloitan syksyllä myös artesaanin opinnot.”

Pia toteaa, että hyvinvoinnin perustalla ovat taloudelliset asiat ja se, että olet itse kunnossa.

”Jos et voi hyvin, ympäristö kärsii. Koskaan kaikki asiat eivät ole huonosti, ja monella on vielä vaikeampaa. Ei kannata suunnitella liikoja eikä vetää aikatauluja liian tiukalle.”

Pienistä asioista syntyy Pian mukaan sitten kokonaisuus.

”Antamalla saa hyvää, mutta myös ottamalla. Näin minä mietin, ja ajattelen päivittäin: tervetuloa maailma, tästä ne hommat taas jatkuvat!”

Ratalan tila, Joensuu

Yrittäjät
Pia (51) ja Jari (58) Leskinen, pojat Henrik (24) ja Mikael (23)

Eläimet
45 lypsylehmän holstein-karja, nuorkarjaa n. 40

Pihatto
Lämmin makuuparsipihatto, lypsyasema 2x6 kalanruoto

Pelto
Peltoala 100 ha, kaikki nurmella. Nurmiseoksessa raiheinä, valko- ja puna-apila, timotei, koiranheinä ja nata. Säilörehu korjataan itse pyöröpaaleihin.

Keskituotos, pitoisuudet
10 000 kg/lehmä/a (EKM), valkuais-% 3,38 ja rasva-% 4,30

Uusiutuvan energian käyttö
Aurinkopaneelit asennettiin syksyllä 2019, tuotetaan n. 30 % vuotuisesta sähköstä, kesällä jopa 80 %.

Tilan vahvuudet

  • Tilusrakenne: suurin lohko 34 ha, pienin 7 ha. Kauimmaiselle lohkolle matkaa tilakeskuksesta 2,5 km.
  • Hyvä olosuhteet ja pellot: runsasmultaiset hiesu- ja hietamaita, vanhaa järvenpohjaa, hyvä salaojitus.
  • Yrittäjillä positiivinen elämänasenne: panostus omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.

Pääkuva: Jari Salopino
Artikkelikuva: Leskisten perhealbumi ja 123RF

Minä maitotilayrittäjä
Laskin on tärkeä työväline
Minä maitotilayrittäjä
Ennakoiden laatu hallinnassa
Minä maitotilayrittäjä
Yhdessä hyvä tulee