Sari Kantonen irrottautuu arjen askareista posliinimaalauksen parissa.
Sari Kantonen
Maitotilayrittäjä Taipalsaarella Etelä-Karjalassa.
Sari pyörittää yhdessä aviomiehensä kanssa tilaa, jossa on 190 lehmää ja nuorkarjaa. Perheeseen kuuluu maatalousalaa opiskeleva tytär.
Sari Kantonen sekoittaa jauhemaisia värejä öljyihin ja ottaa pensselit esiin. Posliinisten lautasten, kuppien, kannujen ja laattojen pinnalle syntyy upeita kuvia, joiden inspiraationa on usein luonto: kukat, puut, linnut – ja tietysti lehmät. ”Valmis työ poltetaan todella kuumassa posliininpolttouunissa. Sitä varten minulla on nykyään oma uuni vanhan navetan karjakeittiössä”, Sari kertoo.
Ideoita posliinimaalaukseen hän ammentaa paitsi luonnosta ympärillään, myös lehdistä ja esimerkiksi Pinterestistä.
”Posliinimaalaus vie ajatukset pois arjesta, koska se vaatii täydellistä keskit- tymistä. Maalaamiseen on helppo uppou- tua, ja välillä meinaavat ihan navetta- työtkin unohtua”, Sari naurahtaa.
Posliinimaalaus vie ajatukset pois arjesta.
Posliinimaalauksesta Sari innostui nähtyään aikanaan posliinimaalauksia näyttelyssä, mutta taiteellinen hän on ollut aina.
”Lukioaikana maalasin öljyväreillä, mutta kun ne kuivuvat, maalaaminen jäi. Nähtyäni posliinimaalaustöitä innostuin, että tuohan voisi olla minun juttuni.”
Ja olihan se, sillä Sari on harrastanut posliinimaalausta jo 27 vuotta ja käynyt monilla posliinimaalauskursseillakin. Hän on kehystänyt töitään seinälle ja joskus, hyvin harvoin, hän antaa posliini- maalaustyön lahjaksi.
Tänä keväänä Sarin töitä on voinut ihailla myös näyttelyssä käsityöasemalla Savitaipaleella.
Parasta harrastuksessa: Parasta on onnistumisen tunne ja ne hetket, kun itse on tyytyväinen lopputulokseen tai joku muu kehuu työtä.
Mistä kipinä: Näin kansalaisopiston kevätnäyttelyssä muiden tekemiä posliinimaalauksia ja innostuin, koska olen aina tykännyt maalata.
Tätä ihmiset eivät tiedä: Posliinimaalaus pitää polttaa todella kuumassa, noin 800 asteessa, jotta kuva sulaa kiinni esineen lasitepintaan. Ostin itselleni polttouunin, jotta voin rauhassa tehdä kokeiluja.
Mitä haluaisit saavuttaa: Olisi hienoa joskus käydä posliinimaalauskurssilla jossain ulkomailla.
Vinkkisi aloittelijalle: Kannattaa käydä alussa esimerkiksi kansalaisopiston kurssi, jossa hyvä opettaja antaa neuvoja välineistä, tekniikoista ja uunin käytöstä. Välineitä ja polton kestäviä posliiniesineitä voi ostaa askarteluliikkeistä.
Teksti: Susanna Cygnel