Siirry sisältöön
Laatu

Raakamaidon laatupoikkeamien monet syyt

Raakamaidon laatupoikkeamien monet syyt
Hanna Laitinen
Kehityspäällikkö, Valio Laatu -palvelut

Valio Oy

Bakteerit ja solut ovat tutuimmat maidon laatutekijät, mutta maitoa ohjataan pois elintarvikekäytöstä monista eri syistä.

Suurin osa poikkeamista havaitaan onneksi jo tiloilla, jolloin poikkeava maito ei yleensä päädy maitoautoon. Tuotantolaitoksiin tulee silti vuosittain kymmeniä maitokuormia, jotka joudutaan ohjaamaan erilleen. Tyypillisin kuorman hylkäysperuste on todettu antibioottijäämä. Lisäksi maitoa on hylätty liian korkean lämpötilan, haju- tai makuvirheen, verisyyden tai pesuainejäämien vuoksi. Aika ajoin tulee myös vierasesinelöydöksiä kuten paperia tai kyniä. Jos maito todetaan selvästi poikkeavaksi joko analyysin tai ulkonäön perusteella tai siinä tiedetään olevan esimerkiksi pesuvettä, maitoa ei saa käyttää elintarvikkeeksi, vaan se erotellaan. Aina, kun kuorma hylätään, poikkeaman aiheuttanut tila sanktioidaan. Lisäksi tilan on varmistettava, että korjaavat toimenpiteet on tehty ennen kuin maidonkeräily voi jatkua.

Tilojen tai kuljettajan havaitsemat poikkeamat

Poikkeavasta tilasäiliömaidosta tehdään aina poikkeamaraportti, olipa havaitsija sitten tila tai keräilyauton kuljettaja. Tilasäiliömaito-poikkeamia todetaan vuosittain 650–900 kpl.

Yleisin poikkeama on ollut liian lämmin/lämmennyt maito, vuonna 2019 siitä tehtiin 224 poikkeamaraporttia. Seuraavaksi eniten oli antibioottipoikkeamia, 115 kpl ja muita poikkeamia, 112 kpl. Onneksi suurin osa poikkeamista on havaittu ennen maidon autoon pumppaamista tai maitoa on pumpattu autoon vain vähän, jolloin ei ole syntynyt kuormapoikkeamaa. Tiloja kannustetaan ilmoittamaan poikkeamista ajoissa. Maidosta maksetaan kerran vuodessa ns. puolikas korvaus (= puolet maidon arvosta), jos ilmoitus on tehty ennen maitoauton tuloa ja maitoa ei kerätä.

Kuormien bakteeripoikkeamat

Kuormien bakteeritulokset saadaan pääsääntöisesti jälkikäteen siinä vaiheessa, kun maito on jo käytetty. Jos kuorman bakteeritulos ylittää spesifikaation raja-arvon, 100 000 pmy/ml, tuotantolaitos lähettää osuuskuntaan poikkeamaraportin. Poikkeavia bakteerituloksia on vuositasolla n. 200 kpl eli n. 0,5 % tutkituista. Jos bakteeritulos on todella korkea, eikä se täytä esim. jauheasiakkaan yksittäiselle tulokselle asettamaa rajaa, joudutaan ko. maidosta tehty valmis tuote-erä jopa hävittämään. Kuorman bakteerit nousevat miljooniin, jos yksittäisellä tilalla on maidon jäähdytys- tai pesuongelma.

Maitoauton kuljettaja tarkistaa maidon aistinvaraisesti tilalla ensimmäiseksi ennen maidon lastausta. Kuva: Janne Viinanen