Säilörehujen raaka-ainenäytteiden Valio Artturi® -tulokset

Poikkeuksellisen kuivan ja lämpimän kasvukauden säilörehut näyttävät raaka-ainenäytteiden tulosten perusteella ruokinnalliselta arvoltaan vaihtelevilta. Myös säilörehujen määrässä on suuria alueellisia eroja ja jopa saman tilan eri lohkojen välillä on suuren erot rehun määrässä ja laadussa. Osalla tiloista rehumäärä jää haastavien olosuhteiden takia tavallisesta - jopa sisäruokintakauden tarvetta - pienemmäksi. Säilörehujen ostamiseen ja myyntiin löytyy apua Valio Artturi® Facebook-ryhmästä.

Ensimmäisen sadon säilörehujen raaka-aineet ovat keskimäärin tavallista kuivempia, D-arvo on hieman korkeampi ja kuitupitoisuus matalampi kuin viime vuosina. Sokeripitoisuus on ensimmäisen sadon säilörehujen raaka-ainenäytteissä korkea, mutta valmiiden säilörehujen sokeripitoisuus selviää kuitenkin vasta säilönnän jälkeen analysoiduista säilörehuista.

Toisen sadon korjuu on osassa maata vielä kesken ja kolmas sato vasta kasvamassa. Alustavien tulosten perusteella myös toisen sadon säilörehun raaka-ainenäytteet ovat viime vuosia kuivempia. D-arvo on keskimäärin matalampia ja kuitua on hieman enemmän viime vuosiin verrattuna.

Kuva: Laura Nyholm

Alla olevista linkeistä avautuvat koosteet säilörehun raaka-ainenäytteiden Valio Artturi® -tuloksista

Artturi säilörehujen raaka-ainenäytteet 2018 1.sato.pdf

Artturi säilörehujen raaka-ainenäytteet 2018 2.sato.pdf

Säilörehun raaka-aineiden koostumustulosten perusteella saa arvion säilörehun koostumuksesta ja ruokinnallisesta laadusta, jos säilöntä onnistuu hyvin.

Lopullisen rehun koostumuksen, rehuarvot ja säilöntälaadun kertoo Valio Artturi® säilörehuanalyysi, jossa säilönnän vaikutukset tulevat myös analysoitua.

Erilaiset rehuerät tuovat oman haasteensa ruokinnan suunnitteluun. Omat säilörehut eri sadoista ja erilaisista eristä kannattaa analysoida, jotta voi valita sopivat rehuerät eri eläinryhmien ruokintaan ja hankkia sopivat täydennysrehut säilörehuille.

Säilörehun raaka-ainenäytteiden tuloksia vuosilta 2016-2018.

Valio Artturi® Facebookissa säilörehun myydään/ostetaan -palsta

Jos säilörehusta on pulaa tai jos sitä rehumäärien arvioinnin jälkeen näyttää olevat yli oman tarpeen, voi Valio Artturi® Facebook-ryhmästä löytyä apua. Valiolaisten maitotilayrittäjien Valio Artturi® Facebook-ryhmässä on myydään/ostetaan-palsta säilörehuille, johon voi jättää oman osto- tai myynti-ilmoituksensa. Tätä kautta voi myös tarjota kolmatta nurmisatoa muille korjattavaksi, jos itsellä ei ole satoon tarvetta.

Myös osuuskunnat keräävät tietoja tiloista, joilla rehua on yli oman tarpeen, sekä tietoja lisärehua tarvitsevista tiloista.

Pääkuva: Janne Viinanen