Toimiva tautisulku – osa tilan ulkoista tautisuojausta

Tautisululla vähennetään tarttuvien tautien leviämistä tilalle ja tilalta eteenpäin. Vierailija tarvitsee selkeät ohjeet, miten tilalla toimitaan.

Lämmin tila vaatteiden vaihtamiseen

Hyvä tautisulku alkaa selkeästi merkitystä sisäänkäynnistä ja tilasta, johon vierailija voi jättää ulkovaatteensa ja -kenkänsä. Tilan varusteiden pukemiseen osoitetaan selkeästi erillinen ja puhdas alue. Vierailijaa varten tautisulussa on puhtaat suojavaatteet (haalarit) ja päähine. Suojavaatteita ja kertakäyttöhanskoja pitää olla useaa eri kokoa. Tarvittaessa alueella on myös erityissuojavarusteita, kuten hengityssuojaimia.

Puhtaalla alueella tulee olla mahdollisuus pestä ja desinfioida kädet sekä työvälineet. Käsien pesuun tarvitaan lämmintä vettä sekä nestesaippuaa ja käsien kuivaamiseen kertakäyttöpyyhkeitä tai puhdas käsipyyhe. Puhdas alue tulee pitää siistinä ja siellä on suositeltavaa kävellä esimerkiksi kevyillä muovikengillä.

Navetan oveen kannattaa laittaa opastekyltti ja siihen tilan henkilökunnan puhelinnumerot.

Vierailijan tuomille varusteille on hyvä varata helposti puhdistettava työtaso, jonka voi suojata esimerkiksi sanomalehtipaperilla. Erillisessä, siistissä työkalupakissa tai laatikossa vierailija voi viedä vain tarpeelliset varusteensa navetan puolelle.

Työjalkineet kannattaa sijoittaa eläintilan oven läheisyyteen. Työjalkineita, kuten turvakärkisiä saappaita, tulisi olla useaa eri kokoa, ja koot kannattaa merkitä näkyvästi. Eläintilan oven lähettyvillä pitäisi voida pestä saappaat.

Vierailijalle tulee olla selkeät ohjeet, miten tilalla toimitaan. Tällä tilalla jokaisessa ovessa on kyltti, jossa kerrotaan ketkä ovesta voivat kulkea. Senni Valiola, Satafood, ”Terve karja kannattaa”-hanke

Tilat, joilla ei ole lämmintä tilaa vaatteiden vaihtoa varten

Jos tilalla ei ole lämmintä paikkaa vaatteiden vaihtamiseen, vierailijalle pitää vähintään viedä suojavaatteet- ja jalkineet. Vierailijan autolle on osoitettava selkeä pysäköintipaikka.

Eläintilan oveen kiinnitetään ohjeistus, eli vähintään kyltti, jossa on tilan henkilökunnan puhelinnumero. Lisäksi vieraalle tarjotaan mahdollisuus pestä kädet lämpimällä vedellä ja saippualla sekä kuivata ne.

Siistiä tautisulkua on ilo käyttää. Kyseisessä tautisulussa on asetettu penkki erottamaan tilan puhdas alue, mutta penkin sijasta voidaan käyttää matalampaakin kynnystä, jos varusteille on erikseen puhdas pöytätila. Hannele Nauholz, ETT ry

Valman Valio Terveys -osiosta kohdasta Kirjasto --> Tarttuvat taudit, löydät lisää ohjeita tautisulun toteuttamiseen sekä erilaisia kylttipohjia tarttuvien tautien hallinnan avuksi.

Muuta huomioitavaa

Kaikkien vierailijoiden tulee noudattaa tilan antamia ohjeita. Mikäli vierailijan täytyy hakea kesken työn tavaroita tai työvälineitä autostaan, hänen tulisi kulkea tautisulun kautta vaihtaen tilan vaatteet omiinsa. Tärkeintä on, että eläintiloissa käytettävillä jalkineilla ei mennä hakemaan varusteita autosta.

Ideaalitilanteessa tilan omalle henkilökunnalle olisi erillinen tautisulku, mutta myös vierailijoiden kanssa yhteinen sisäänkäynti on mahdollinen. Tällöin tulee kiinnittää erityistä huomiota siihen, etteivät vierailijan ja tilan henkilökunnan ulkovaatteet ja -kengät sekoitu.

Puhtaassa tilassa vaihdetaan vaatteet. Haalareita tulee olla useampaa eri kokoa. Alueelta löytyy myös lavuaari käsien pesemiseen ja kertakäyttöpyyhkeitä käsien kuivaamiseen. Kertakäyttöhanskat pitävät kädet puhtaina. Senni Valiola, Satafood, ”Terve karja kannattaa”-hanke

Tarttuvat taudit

Jos tilalla on todettu tai siellä epäillään jotain tarttuvaa tautia, pitää muistaa laittaa erityistilannemerkintä Nasevaan. Asiasta pitää lisäksi aina ilmoittaa kaikille tilan tuotantotiloihin tuleville välttämättömille kävijöille etukäteen; eläinlääkärit, seminologit, lomittajat, huoltomiehet, sorkkahoitajat jne., jotta nämä osaavat ottaa tilanteen huomioon järjestellessään päivän töitä. Lisäksi tilalla voidaan laittaa erityisohjeita tautisulun yhteyteen tai jopa tilan ulko-oveen.

Toimiva tautisulku (riittävä Nasevan 1-tasolle)

  • Vierailijalle on selkeät ohjeet siitä, miten tilalla toimitaan.
  • Tautisulussa on vähintään selvästi eroteltu "likainen sisääntuloalue", "puhdistettava vaatteidenvaihtoalue" ja ” tilan puoleinen alue". (Alueet erotetaan toisistaan selvästi esimerkiksi penkillä, lankulla, kynnyksellä tai teipillä).
  • Tautisulun yhteydessä vierailijoille tarjotaan puhtaat, työhön soveltuvat suojavaatteet ja -jalkineet.
  • Tilalla on mahdollisuus pestä ja desinfioida kädet, jalkineet ja työvälineet.

Katso esimerkkivideo tautisulusta ja sen käytöstä:

Maitotilan tautisulku

Teksti: Hertta Pirkkalainen, asiantuntijaeläinlääkäri, Eläinten terveys ETT ry