Tuliko riittävästi luomurehua?

Vaikka luomupelto kestää kuivuutta jopa paremmin kuin tavanomainen pelto, helteinen kuiva kesä aiheuttaa luomumaitotilayrittäjille huolta säilörehun riittävyydestä.

Luomunaudan ruokinta pohjautuu laadukkaaseen apilapitoiseen säilörehuun. Ensimmäinen säilörehusato sisältää usein vähän valkuaista ja jää pienemmäksi kuin toinen sato.

Luomutiloille on yleistä korjata nurmipelloilta vain kaksi satoa. Oikeiden nurmiseosten valinta ja pellon kasvukunnosta huolehtiminen ovat luomuviljelyssä avainasemassa.

Omista ja vuokrapelloista saatava vuotuinen keskimääräinen rehumäärä auttaa ennakoimaan ja suunnittelemaan ruokintaa seuraavaan kasvukauteen saakka.

Jokainen tila pyrkii saamaan vähintään tarvitsemansa säilörehun omilta pelloilta. Kaikilla luomu-tiloilla ei ole mahdollisuutta viljellä omaan tarpeeseen viljoja tai valkuaiskasveja, mutta niiden tarve ruokinnassa on kuitenkin tiedossa.

Ensimmäinen säilörehusato jäi tänä kesänä useilla tiloilla paljon pienemmäksi kuin normaalisti, mikä herätti huolen rehujen riittävyydestä talven yli.

Tilat ovat paikanneet puutetta mahdollisuuksien mukaan korjaamalla SV2- ja luomuviher-lannoitusnurmia säilörehuksi.

Kokoviljasäilörehu on hyvä lisä nurmisäilörehuun, ja lisäksi se tuo vaihtelua luomutilan viljely-kiertoon. Viljoista saadaan energiaa sekä kuitua ja palkokasveista valkuaista sekä sulavuutta rehuun. Seos-kasvustoista saadaan myös enemmän satoa, ja ne lisäävät rehun omavaraisuutta.

Tänä vuonna monet ovat hakeneet rehumääriin täydennystä keräämällä puintitarkoitukseen kylvetyn viljan kokoviljasäilörehuksi joko omilta tai sopimusviljelijöiden pelloilta. Monin paikoin viljapelloilla kävikin niin, että nurmet kasvoivat viljakasvuston läpi.

Parhaiten kokoviljasäilörehu sopii lypsäville, kun se yhdistetään ensimmäiseen tai kolmanteen rehusatoon.

Yhteisöllisyys ja verkostoituminen muiden luomuviljelijöiden kanssa helpottaa puuttuvien rehukomponenttien hankintaa. Kannattaa osallistua pienryhmien kokoontumisiin ja Luomuliiton paikallisosastojen toimintaan.

Vapailla markkinoilla olevia rehu-, vilja- ja valkuaiskasvieriä on helppoa kysellä tutuilta tai tutun tutuilta.

Facebookissa toimii Luomutori-ryhmä, jossa voi ostaa ja myydä luomukelpoisia rehueriä. Täysrehun hankinnassa kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

Rehun alkuperä ja luomukelpoisuus pitää aina muistaa varmistaa. Luomukirjanpitoon tarvitaan myös asiakirjaselvitys sekä vaatimuksenmukaisuusvakuustodistus.

Viime vuonna myönnettiin poikkeuslupia märän syksyn takia muun kuin luomukelpoisen viljan hankkimiseen. Tällä hetkellä ei ole vielä tiedossa vastaavaa menettelytapaa helteisen ja kuivan kesän takia. Ehdot olivat silloinkin tiukat ja aiheuttivat hämmennystä lopputuotteiden käyttäjissä eli kuluttajissa.

Varmista säilörehun riittävyys

  • Pidä puolen vuoden määrä säilörehua reservissä.
  • Verkostoidu muiden luomutuottajien kanssa
  • Huolehdi tehokkaasta ja monipuolisesta viljelykierrosta riittävällä peltopinta-alalla.

Teksti: Tiina Peltonen, tuotantoneuvonnan harjoittelija, Osuuskunta Maitosuomi