Uusin eväin kohti mielekästä yrittäjyyttä

Välitä viljelijästä -projekti auttaa haasteiden alle uupuvaa maatalousyrittäjää. Mikkolan yrittäjäpariskuntakin jaksaa nyt paremmin, kun tilan asiat saatiin oikeille raiteille.

Elina ja Markus Mikkolan maitotilalla asiat ovat jo melko mukavalla tolalla. Tilan talous on korjaantumaan päin, samoin perheen henkilökohtaiset raha-asiat.

Henkistä tasapainoa tuo selkeä työnjako, sillä Elinan päävastuu on eläinten ja navetan asioiden hoito viikolla apunaan työntekijä. Markus käy kodin ulkopuolella töissä osan viikkoa ja osallistuu tilan töihin sekä talousasioihin lähinnä viikonloppuisin.

”Työskentelyni kodin ulkopuolella on helpottanut henkistä painetta melkoisesti, koska nyt rahat eivät ole enää niin tiukalla kuin ennen."

Elina Mikkola toteaa, että tilalle tuleva lybsyrobotti vapauttaa hänen työpanostaan lypsystä muihin tilan töihin.

Lisäksi asioihin saa erilaisen näkövinkkelin, kun käy välillä muualla töissä.

Mikkolan tilan navettaan ostettiin käytetty lypsyrobotti. Se vapauttaa Elinaa lypsyhommista muihin töihin, joita kyllä riittää.

Markus ja Elina Mikkolalla on muitakin huolehdittavia kuin 40 lypsävää ja 20 nuorkarjan edustajaa. Perheeseen kuuluu nimittäin seitsemän lasta, joista nuorin on puolitoistavuotias ja vanhin himpun verran alle täysi-ikäinen.

”Kun on työpaikka ja koti samassa, niin siinä tulee kyllä arkeen vipinää”, Elina naurahtaa.

”Meille on tärkeää, että perhe ja työ ovat samassa ympyrässä. Se tuo haastetta mutta myös joustoa elämään”, Markus lisää.

Pari vuotta sitten Mikkolan tilalla ei ollut näin mukava tilanne. Maksamattomia laskuja oli alkanut kertyä ja ison perheen sekä tuottamattomalta tuntuvan tilan pyörittäminen alkoi kuormittaa liikaa. Markus kärsi jo vakavista uniongelmista. Parisuhde joutui koville.

Markus Mikkola otti yhteyttä rohkeasti Melan Välitä viljelijästä -projektityöntekijään, ja siitä asioiden järjestyminen alkoi.

Oli tultu sellaiseen tilanteeseen, jossa ei oikein enää näkynyt valoa tunnelin päässä. Sitten Markus kuuli tuttavaparsikunnalta Vältä viljelijästä -projektista, jossa autetaan uupuneita maatalousyrittäjiä.

”Otin yhteyttä Melan projektityöntekijä Eija Tammelaan, ja siitä asioiden järjestyminen alkoi”, Markus kiittää.

Yrittäjäpariskunta sekä projektityöntekijä istuivat samaan pöytään ja keskustelivat tilanteesta rehellisesti. Sitten he aloittivat työn, joka vaati kaikilta paljon ponnistuksia.

Pohdinnat johtivat lopulta siihen päätökseen, että eteenpäin jatketaan ja tilaa kehitetään maltillisesti, ilman suuria investointeja.

”Emme ota miljoonan velkaa ja rakenna uutta navettaa, mutta ostimme käytetyn lypsyrobotin. Pienienkin investointien avulla voi järkevöittää tilan tuotantorakennetta”, Markus kertoo.

Eija Tammela auttoi yrittäjiä laatimaan kuukausibudjetteja. ”Markus pitää kirjaa tilan taloudesta ja minä yksityistaloudesta. Tiedämme, paljonko voimme käyttää rahaa kuukausittain, eikä budjettia voi ylittää”, Elina kertoo.

Mikkolat saivat myös Välitä viljelijästä -projektin kautta maksusitoumuksen pariterapiaan, ja siitäkin on ollut apua.

Mikkoloiden tarina on aika tyypillinen, sillä jaksamisen ongelmia on tiloilla paljon. Eija Tammela kertoo, että aina taustalla ei edes ole taloudellisia haasteita.

”Myös kannattavilla tiloilla voi olla yleisestä epävarmuudesta johtuvaa stressiä. Se aiheuttaa uupumusta, vaikka talous olisikin tasapainossa”, Tammela kertoo.

Hän kokee olevansa eräänlainen ongelmien sanoittaja, joka ensin avaa tilallisille haasteiden vyyhdin koko karuudessaan. Sen jälkeen hän auttaa järjestämään tarvittavaa apua, kuten meijerin tuotantoneuvontaa. Tarvittaessa Tammela on myös puhemiehenä rahoittajan suuntaan.

Välitä viljelijästä -projektin kautta moni on saanut apua, ja sitä kannattaakin rohkeasti pyytää.

Usein helpottaa jo se, että taakkaa voi jakaa jonkun kanssa.

Myös Mikkolat kannustavat tarttumaan tilaisuuteen.

”Suosittelen ehdottomasti hakemaan rohkeasti apua. On lohdullista tietää, että ongelmia on muillakin ja niitä voi ratkaista”, Markus Mikkola sanoo.

Välitä viljelijästä -projektin rahoitus on varmistettu valtion budjettiin ensi vuodeksi, ja toiveissa on rahoitus myös ainakin seuraavaksi vuodeksi. Rahoitus antaa tärkeän viestin valtiovallalta: maatalousyrittäjän jaksaminen on tärkeä asia.

Välitä viljelijästä -verkostot maitotilayrittäjän tukena

Tuotantoneuvoja Eija Kontio Osuuskunta Pohjolan Maidosta pitää Välitä viljelijästä -projektia erittäin arvokkaana apuna maitotilayrittäjille.

”Se on varhaista välittämistä parhaimmillaan. Kun Melan projektityöntekijä tai neuvoja tulee tilalle, hän näkee asiat ulkopuolisin silmin. Se auttaa yrittäjää ajattelemaan ja tekemään työt eri tavalla.”

Eri verkostojen toimintamallit kriisityössä ovat avautuneet Välitä viljelijästä -treffien kautta. Hyviä yhteistyökumppaneita ovat lomitusyksiköt, työterveyshuolto ja rahoituspuoli.

”Neuvonnalle on ollut verkostoitumisesta iso apu, koska nyt tietää, kenen luo voi ohjata yrittäjän, joka haluaa apua omiin ongelmiinsa”, Kontio kiittää.

Lue lisää: www.mela.fi/maatalousyrittajat/valita-viljelijasta

Teksti: Susanna Cygnel Kuvat: Mikkolan tilan Facebook-tili