Yritysyhteistyö toimii − tutustu Ilmajoen opetusmaatilaan Sarka-messujen retkikohteena

Vacca Oy:n maitotilayrittäjät peruskorjasivat Seinäjoen koulutuskuntayhtymältä vuokratun Ilmajoen kampuksen opetusnavetan. Pihatossa yhdistyvät nyt eläinten hyvinvointi, työturvallisuus ja tuotannon tehokkuus.

"Minä, kaksoisveljeni, sisareni, äitini, tätini, serkkuni – me kaikki olemme opiskelleet täällä. Kotitilamme toimii opetusmaatilan naapurissa. Kun tuli mahdollisuus vuokrata opetusnavetta ja peltoa, totesimme, että tämä on ”once in the lifetime” -juttu", Ilmajoen opetusmaatilan yrittäjä Kalle Fält kertoo.

Kalle Fält on yksi Vacca Oy:n omistajista ja valiolainen maitotilayrittäjä. Lisäksi Vacca Oy:n osakkaina ovat Olli Fält, Fanni Ala-Fossi ja Antti Penttilä. Vacca Oy vuokrasi opetusnavetan ja Ala-Fossin maatalousyhtymä noin 100 hehtaaria peltoa Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedulta vuoden 2018 alussa.

Opetusnavetan arkea pyöritetään yhdessä Sedun ja SeAMK:n kanssa.

Ilmajoen opetusmaatila on neljäs opetusmaatila, jota pyörittävät yrittäjät ja oppilaitos yhdessä.

Peruskorjaus tahditti ensimmäistä vuotta

Vuoden 2018 aikana yrittäjät peruskorjasivat opetusnavetan nykyaikaiseksi lypsyrobottinavetaksi, josta lypsylehmät pääsevät sään salliessa ulos jaloittelutarhaan. Lypsylehmiä opetusmaatilalla on noin 70.

Opetusnavetasta vastaava Vacca Oy:n työntekijä Jani Sivunen on tyytyväinen peruskorjauksen tuloksiin.

"Kyllähän se kertoo suunnittelun onnistumisesta, kun normaalina päivänä yksi ihminen selviää navetan arkirutiineista, mutta opetuspäivinä mielekästä tekemistä riittää myös pienelle opiskelijaryhmälle."

Opetusnavetan aamu käynnistyy aamupalaverilla, jolloin suunnitellaan päivän työt.

"Tuotannosta ja työnjohdosta vastaavat yrittäjät. Opettajat huolehtivat opetuksesta. Työt tehdään ja tekemisen tavat päätetään yhdessä", Sivunen ja koulutusvastaava Virpi Norja Sedusta kertovat.

Fältin mukaan remontointivuosi ei tuottanut suuria yllätyksiä.

"Vanhaa remontoidessa vastaan tulee yleensä yllätyksiä. Tällä kertaa vain aikataulu oli haasteellinen, mutta siitäkin selvittiin."

Yrittäjä Kalle Fält (vas.) ja Vacca Oy:n työntekijä Jani Sivunen ovat tyytyväisiä peruskorjauksen tuloksiin.

Remontissa keskityttiin etenkin eläinten hyvinvoinnin, työn sujuvuuden ja tautisuojauksen kehittämiseen.

Kotieläintuotannon opettaja Irma Uusi-Laitila viihtyy peruskorjatussa navetassa.

Oppilaitosten arki pyöri remontin keskellä ja eläimet tottuivat muuttuviin reitteihin.

"Nyt meillä on nykyaikainen ja kilpailukykyinen tuotantoympäristö, jossa eläinten hyvinvointi, työturvallisuus ja tuotannon tehokkuus yhdistyvät. Tämä toimii myös inspiroivana oppimisympäristönä niin opiskelijoille kuin opettajille", Fält ja Norja iloitsevat.

Opetusnavetta Sarka-messujen esittelykohteena

Ilmajoen opetusnavetta on Sarka-messujen esittelykohteena to 31.1.2019. Samassa yhteydessä pidetään opetusmaatilan avoimien ovien päivä klo 10-15, jossa myös Valioryhmä on mukana. Tilavierailulla on mahdollisuus tutustua muun muassa opetusnavetan syväkuivikeparsiin, jossa kuivikkeena on pääasiassa lannasta separoitu kuivajae.

Tervetuloa tutustumaan!

Osoite: Korventie 2, Ilmajoki

Lisätietoja alta linkistä https://pytinki.fi/sarka/kavijoille/esittelytilakohteet/

Teksti: Krista Laurila, verkkoviestintäsuunnittelija, Sedu
Kuvat: Johanna Järventausta, viestintä- ja markkinointisuunnittelija, Sedu