Anu Artjoki
Viestintäpäällikkö Päätoimittaja
Valio Oy
Ukri Hokkanen, 45 v., tietohallintojohtaja, Valio Oy
Aloitin Valiolla tietohallintojohtajana (SVP, IT) viime joulukuussa. Tehtäväni on johtaa yrityksen IT:n eli tietohallinnon toimintaa, digitaalisen arvoketjuarkkitehtuurin kehitystä ja mallintamista. Valion tietohallinnossa työskentelee Suomessa runsaat 30 henkilöä ja noin 10 henkilöä eri maissa erilaisissa kehittämis-, asiantuntija- ja johtamistehtävissä. IT:n henkilöstöllä on laaja näkymä koko Valion liiketoiminta-arkkitehtuuriin ja toimintatapoihin.
Tiivistäen – on koti, isänmaa ja Valio, joka on kansainvälisesti toimiva, mutta samalla Suomessa niin tuttu talo sekä makea brändi. Valion toimiala on kiinnostava, kuten tietysti myös se, miten kehitämme teknologian kautta digitalisaatiota. Valiolla on rajapintoja kuluttajamyyntiin ja hektinen 24/7 kokonaisuus.
Digitalisaatio myllertää organisaatioiden toimintaympäristöä ja tuo lukemattomia tapoja tehdä asioita toisin. Yhä enemmän yritysten tietohallinnossa on kyse liiketoiminnan kehittämisestä, eikä IT missään tapauksessa toimi siitä erillisenä. Tietohallinnon tulee tarjota etulinjassa ratkaisuja yrityksen eri toimintojen erityisiin tarpeisiin.
Yrityksen IT muuntaa liiketoiminnan vision ja tahtotilan teknologiseksi toteutukseksi. Avainroolissa ovat tietohallinnon erinomaiset asiantuntijat ja tiimit, joilla on oltava esimerkiksi Valiolla ymmärrystä siitä, miten maitotuotto muodostuu. Tämä tieto käännetään palvelemaan koko yrityksen liiketoiminnan ja itse IT:n kehitystä. Usein juuri tietohallinnon on helpointa lähteä yrityksessä kansainvälistymään, koska teknologia ei tunne maiden rajoja.
Kuluttajistuminen näkyy vahvasti työssäni. On ymmärrettävä, että tietohallintoa on kehitettävä siihen suuntaan, miten ihmiset käyttäytyvät ja hoitavat asioitaan esimerkiksi kodeissaan. Yritysten on tehtävä kovasti työtä pysyäkseen mukana ihmisten teknologisten tarpeiden kehityksessä.
Valiolla ajatuksiamme ohjaavat kuluttajat, jotka hakevat itselleen arkea helpottavia palveluita ja tuotteita. Olisi tärkeää luoda uudenlaisia rajapintoja esimerkiksi eri teknologisten hyvinvointisovellusten kanssa, esimerkkinä vaikkapa Oura-älysormus ja sen tuomat mahdollisuudet ohjata tai tukea käyttäjien ravinto-osaamista erilaisissa tilanteissa.
Mallinnettu digitaalinen arvoketju-arkkitehtuuri auttaa ennustamaan, miten tietohallinnossa yhden rattaan liikahtaminen tiettyyn suuntaa vaikuttaa muihin rattaisiin ja lopulta yrityksessä viivan alle jäävään tulokseen ja Valiolla maitotuottoon. Meidän on ymmärrettävä datan yhteys koko arvoketjuumme: Jos arvoketjun komponentit muuttuvat, se tulee näkymään maitotuotossamme.
IT:n tehtävänä onkin nimenomaan tuoda erilaisten teknologisten kyvykkyyksien tarjoamat mahdollisuudet kaikkien tietoon ja mahdollistaa liiketoiminnalle näkyvyys tiedon arvoon sekä tiedon muuttumisen vaikutukseen koko arvoketjussa.
Valiolla meillä on paljon prosesseja, ja mitä paremmin niitä saadaan harmonisoitua ja digitalisoitua, sitä tehokkaammin voimme toimia. Haluamme käyttää Valiolla myös sisäisesti moderneja työkaluja ja menetelmiä ilman tietoturvariskejä.
Siirryin Valiolle Tikkurilasta, jossa vedin koko yrityksen kattavia IT-toimintoja. Olen työskennellyt koko työurani kansainvälisissä yrityksissä, ja kokemusta on kaikista mantereista ja maista aina Serbiasta Kiinaan. Toimialat ja hankkeet ovat olleet hyvin kiinnostavia, kuten esimerkiksi Itellassa nähdä kirjepostin sähköistyminen ja sen vaikutus erilaisten palveluiden digitalisoitumiseen. Urani aloitin metsäteollisuudessa.
Olen naimisissa ja meillä on yksi tytär. Asumme Lahdessa. Vapaa-ajallani pidän omilla käsillä tekemisestä: olen rakentanut kesämökin ja tehnyt itse kaikki kodin remontit. Ekologisuus ja talotekniikka innostavat. Muita harrastuksiani ovat lenkkeily, salilla käyminen ja uistelu.
Lapsena minulla oli jääkaapissa ihan oma puolen litran maitotölkki, ja maito on yhä perusjuomani aterioilla. Viime aikoina ehdottomiksi suosikeiksi ovat nousseet Valio PROfeel® tuotteet.
Asuimme Lahden Kiveriössä 1970-luvulla. Jostain syystä tuohon aikaan oli lyhyt jakso − olisiko ollut jonkin lakon aikaan − kun kaupasta ei saanut maitoa, vain maitojauhetta. Mieleeni on jäänyt elävästi reissut Mäntyharjun kupeeseen Kousan maitotilalle, josta haimme maitoa lakon aikana. Maitoa ilman ei voinut olla!
Kuva: Markku Lempinen