Nurmi levittäytyy kaikkialle

Useat maitotilan kannalta merkitykselliset asiat kiertyvät tiiviisti nurmen ympärille. Tilan talous ja työnkäyttö, eläinten ruokinta ja terveys, ilmastonmuutoksen torjunta ja päästöjen vähentäminen − nurmella on vahva vaikutus näihin kaikkiin.

Nurmi on maidontuotannon perusta, jonka merkitystä ei voi koskaan liikaa korostaa.

Vuoden ensimmäisen Maito ja me -lehden teemana on rehuntuotanto. Tilajutuissa Reisjärvellä ja Siilinjärvellä käsittelemme tärkeitä nurmiaiheita: kasvuston niittokorkeutta, nurmirehun laatua ja satomäärän mittaamista.

Nurmeen liittyy tällä hetkellä vahvasti myös keskustelu sen kyvystä sitoa hiiltä maaperään ja kasvustoon. Valmakauppa laajentaa tulevalle kasvukaudelle valikoimaansa Valio CARBO® -siemenseoksissa, ja kuudesta seoksesta löydät sopivan eri nurmen käyttötarkoituksiin.

Syksyllä saamme valiolaisten tilojen käyttöön ympäristölaskurin, jolla voi mitata oman tilan ilmastovaikutuksia ja raakamaidon hiilijalanjälkeä syöttämällä laskuriin tilakohtaiset tiedot. Kansainvälisestikin kiitetty ja korkeatasoinen laskuri on upea mahdollisuus saada faktatietoa raakamaidon hiilijalanjäljestä niille, jotka haluavat syventyä oman tilan ympäristövaikutuksiin ja päästä vaikuttamaan niihin eri toimenpiteillä, esimerkiksi nurmiviljelyn kautta.

Tieto raakamaidon hiilijalanjäljestä on tärkeä, kun seuraamme koko ketjun matkaa kohti hiilineutraalia maitoa 2035. Toki tietoja voimme käyttää hyödyksi esimerkiksi viestinnässä ja markkinoinnissakin.

Rehuntuotannon aiheiden lisäksi toivon, että luette lehden uuden juttusarjan ensimmäisen osan, jossa Valion hallintoneuvoston puheenjohtaja, maitotilayrittäjä Esa Kotala Lapualta, haastattelee maito- ja ruoka-alan vaikuttajia ajankohtaisista aiheista. Maitoedunvalvonnan kuulumiset voit lukea sivuilta 20−22.

Suotuisaa alkanutta vuotta ja tulevaa kasvukautta!

Katso lisää artikkeleita

Katsaukset
Kohti valoisampaa vuotta 2021
Katsaukset
Tehokkuus ja hinnat kannattavuuden ytimessä
Tavataan Valiolla
Huomio tuotantokustannuksiin