Tehostaminen vastuullisesti hankintojen ytimessä

Hankintajohtaja Kirsti Rautio vastaa Valiolla muun muassa hankinnoista, sopimusvalmistuksesta ja pakkauskehityksestä.

Tehtäväni Valiolla Vastaan Valion hankinnoista, sopimusvalmistuksesta ja pakkauskehityksestä. Suomen tiimissämme on noin 20 ihmistä ja One Valio -tasolla eli tytäryhtiömme mukaan luettuna meitä on yhteensä yli 30.

Hoidamme pääkonttorilta Valion strategista hankintaa keskitetysti.

Hankintatiimimme tehtävänä on varmistaa tehokkaasti ja vastuullisesti Valion toimittajayhteistyö sekä kaikkien hankintakategorioiden strategiset päätökset – esimerkiksi kilpailutukset ja suurimmat sopimukset. Operatiivista hankintaa, kuten tilaus-toimitusketjua ja materiaalivirtojen ohjausta, hoidetaan pääsääntöisesti toimipaikoilla.

Olemme hankinnassa jo pitkään tehneet kansainvälistä yhteistyötä tytäryhtiöiden kanssa. Olemme kehittäneet yhteisiä One Valio -toimintatapoja esimerkiksi Venäjän, Kiinan ja USA:n kanssa sopimusvalmistuksessa, ja meillä on ollut useita yhteisiä hankintaprojekteja Viron sekä Venäjän tytäryhtiöiden kanssa.

Sopimusvalmistuksessa huolehdimme sopimukset ja toimitusketjun kuntoon ulkoisten toimijoiden kanssa, ja ne valmistavat Valio brändin alle lopputuotteita. Suomessa sopimusvalmistuksen osuus on pieni, mutta esimerkiksi Venäjällä ja USA:ssa hyvin suuri.

Pakkauskehitystä Valiolla hoitaa neljä ihmistä, ja tehtävämme on varmistaa myyvien, kuluttajaystävällisten ja vastuullisten pakkausratkaisujen tuominen tuotteisiin.

Tehostamisella säästöjä ja uusia toimintatapoja Valiolla viime vuonna käynnistyneen Lisätuottoa #2021 -ohjelman tavoitteena on kilpailukyvyn ja liiketoiminnan kannattavuuden parantaminen. Se tarkoittaa hankinnalle merkittäviä säästötavoitteita. Valion hankintojen tehostamisen tavoitteena on käytännössä vähentää talosta ulosmaksettavien eurojen määrää.

Hankinnat voidaan jakaa suoriin ja epäsuoriin. Suoria hankintoja ovat pakkaukset, raaka-aineet sekä apu- ja lisäaineet − nämä hankinnat liittyvät tuotteisiin. Epäsuoria hankintoja sen sijaan ovat kaikki muut tarvikkeet ja materiaalit, joita ei käytetä tuotteisiin, sekä palvelut.

Helppoa konstia hankinnoissa säästämiseen ei ole, vaan meidän on opittava tekemään monia asioita uudella tavalla − isompia kokonaisuuksia, parempaa ja pitkäjänteisempää suunnittelua, tiukempaa kulukuria ja tarkempaa toimittajien ohjausta. Olemme ottaneet käyttöön uuden mallin kulujen johtamiseen ja meillä on valmiina hyvä ja kattava suunnitelma säästöehdotuksista, joiden toteutus on jo käynnissä.

Vastuullisuus hankinnoissa Hankintojen vastuullisuuden kivijalka rakentuu elintarvike- ja ympäristöturvallisuudesta, tuotteiden korkeasta laadusta sekä jäljitettävyydestä ja hankintaketjun läpinäkyvyydestä.

Edellä mainittujen seikkojen täyttyminen ei kuitenkaan enää riitä tekemään hankinnoista vastuullisia. Yhä suuremassa määrin yritysten hankinnoilta edellytetään hankintaketjun eettisyyttä ja sosiaalisen vastuun kantamista. Myös ilmasto, ympäristö ja hiilijalanjälki liittyvät vahvasti hankintoihin ja niiden vastuullisuuteen.

Hankintaketjun vastuullisuus ja sen dokumentointi teettävät runsaasti työtä, ja dokumentointi-velvoitteet ovat lisääntyneet viime vuosina.

Työurani Aloitin Valiolla työt vuonna 2001 Venäjän logistiikkapäällikkönä, ja sen jälkeen työskentelin Valion tytär-yhtiössä Belgiassa hankintapäällikkönä. Siitä elämä vei takaisin Lappeenrantaan, jossa olin kaupungin elinkeinoyhtiön palveluksessa kansainvälisissä tehtävissä useamman vuoden.

Vuonna 2013 tulin takaisin Valiolle ja siirryin Venäjän tytär-yhtiöön. Venäjällä vastasin muun muassa hankinnasta, sopimusvalmistuksesta ja laadusta, kunnes viime vuonna siirryin Suomen organisaatioon nykyiseen tehtävääni.

Olen valmistunut Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta kauppa-tieteiden maisteriksi pääaineenani tietojohtaminen.

Perhe ja vapaa-aika Perheeseeni kuuluu kaksi aikuista lasta ja avopuoliso. Olen kotoisin Tallinnasta. Äitini ja veljeni asuvat siellä, joten käyn Virossa edelleen usein. Ystävät ovat minulle tärkeitä ja niitä onkin paljon ympäri maailmaa. Puhun viittä kieltä ja pidän matkustamisesta. Olen luonteeltani ulospäinsuuntautunut ja iloinen: tanssiminen ja erityisesti latinorytmit innostavat, mutta myös lenkkeily on mukavaa.

Valion suosikkituotteeniEhdoton uusi suosikkini on Valio täyteläinen kuohukerma. Toinen suosikkini on Valio Gefilus® Kefir Vadelma, joka maistuu ihanalle shampanjalasista vadelmalla koristeltuna − suosittelen kokeilemaan!

MUISTONI MAATILALTA

Muistan vielä Virosta Neuvostoliiton ajan, jolloin myös navetat olivat ”suuria ja mahtavia”. Mummolassa taas oli pieni navetta ja siellä pääsin itsekin kokeilemaan perinteistä lypsämistä. Muistan äänen, kun lämmin maito osui metalliämpäriin. Ja hauskinta oli, että aina kun lypsy oli alkamassa, kaikki lähistön kissanpennut ilmestyivät jonottamaan lypsylämmintä maitoa.

Katso lisää artikkeleita

Katsaukset
Sanoilla on väliä
Katsaukset
Veturin voimalla eteenpäin
Tavataan Valiolla
Brändien avulla parempaa bisnestä