Vältä valaistuksen sudenkuopat

Vanhojen valaisimien päivittäminen energiatehokkaiksi on yksi kannattavimpia energiaremontteja. LED-tekniikka on parhaimmillaan sille tarkoitetussa valaisimessa.

Käsillä on vuoden pimein vuosineljännes. Aika on synkkää myös energiakustannuksissa. Navetan valaistus voi haukata navetan sähkönkulutuksesta jopa viidenneksen. Vaihtelu on kuitenkin suurta, riippuen muun muassa ruokintaratkaisuista sekä luonnollisesti valaisimista ja valaistuksen toteutuksesta.

Anri Timonen muistutti Maito ja me -lehden artikkelissaan (2/2022) valaistuksen vaikutuksesta tuotokseen: jo muutaman tunnin pidennys valaistusajassa lisää päivätuotosta. Tuotantojaksolla ja kasvavilla eläimillä tavoitellaan pitkää, 16 tunnin valoisaa päivää, ja umpilehmillä 8-tuntista, jolloin hämäräjakso olisi vastaavasti pidempi. Valo vaikuttaa fysiologisella tasolla, mutta automaattilypsyssä se ohjaa myös lehmäliikennettä. Riittävää valoa tarvitaan myös havainnoinnin ja työturvallisuuden takia.

Kun lähtökohtana on tarkoituksenmukainen valaistus, energiankulutus muodostuu valaistusajasta ja valaisimista. Osastointi ja ajastaminen on mahdollista perinteisilläkin valaisimilla. Valaisimien ja heijastavien pintojen puhtaus lisäävät valotehoa. LED-valotekniikka helpottaa valaistuksen ohjelmointia ja mahdollistaa valon laadun räätälöintiä. Lisäksi se säästää energiaa. Tärkeimmät asiat valaistusremontissa tehdään jo ennen hankintapäätöstä. Väärissä asioissa säästäminen voi tulla kalliiksi.

MUISTA NÄMÄ!

LED-polttimoita ei suositella vanhoihin valaisimiin
LED vaatii hyvän suojauksen pölyltä, kosteudelta, lialta ja navetan kaasuilta. Käytännössä riittävää suojausta ei saavuteta vanhoissa valaisimissa, missä jo kotelon avaaminen heikentää mahdollisuutta sulkea se uudelleen riittävän tiiviisti eikä valaisimelle annettu CE-merkitä enää päde. Hetkellinen säästö kostautuu todennäköisesti jo käyttöiässä, eikä valaisimelle voida antaa tehdaskoteloidun valaisimen takuuta. Vahingon sattuessa myös vahingon korvattavuus voi olla kyseenalainen.

LED säästää energiaa ja vaivaa
LED-valaistuksen tunnetuin ominaisuus on sen energiatehokkuus. Nykyaikaiset LED-valaisimet kuluttavat alle puolet perinteisten loisteputkien energiatarpeesta. Hankintavaiheessa kannattaa panostaa myös ohjaukseen. DALI (Digital Adressable Lighting Interface) on standardisoitu digitaalinen valonohjausprotokolla. DALI-kaapelointi maksaa hieman enemmän, mutta summa säästyy pian valaistuksen tehokkaana kohdentamisena ja muina käytännön hyötyinä kuten tasaisena himmennyksenä, nopeana syttymisenä esimerkiksi liiketunnistimen perusteella, valon värin tarpeen mukaisena valintamahdollisuutena ja paloturvallisuutena.

LED-valaisimet ovat pitkäikäisiä, mikä vaikuttaa myös työturvallisuuteen, kun valaisimet eivät voi olla aivan kurotusetäisyydessä. Ihanteellisinta olisi, jos valaistushankinta suunnitellaan yhdessä tekniikan toimittajan ja kohteen tuntevan sähköasentajan kanssa.

Ihanteellisinta olisi, jos valaistushankinta suunnitellaan yhdessä tekniikan toimittajan ja kohteen tuntevan sähköasentajan kanssa.

Selvitä, vertaa ja kysele
Valaistusremontin kannattavuus on nyt ilmeisempää kuin koskaan. Kysyntä tuntuu myös valmistajilla. Kuumentunut markkina saa myös liikkeelle monenlaista yrittäjää, mikä ilmiönä on havaittu aurinkopaneelikaupassa jo useamman vuoden aikana. Laatuun kannattaa panostaa ja onneksi markkinoilla on myös suomalaisia valmistajia.

Selvitä ennen tilausta toimijoiden yritystiedot, kysy referenssejä maatalouskohteista ja vaadi tilauksellesi kunnon takuuaika. Tuotetakuukaan ei paljon paina, jos tuotetta markkinoinutta yritystä ei ole muutaman vuoden päästä enää olemassa. Mukava yllätys ei ole sekään, jos esimerkiksi ohjausjärjestelmä vaatiikin kalliin päivityksen muutaman vuoden välein.

Kovasta kysynnästä huolimatta esimerkiksi kempeleläisestä Ledistyksestä kerrotaan, että yritys pystyy toimittamaan valaistusratkaisuja 1–4 viikon toimitusajalla toimitusmäärästä riippuen.

Vaikka Led-valaistuksen uusiminen on pääsääntöisesti aina kannattava investointi, hankinnassa kannattaa huomioida myös elinkaarikustannus eli investoinnin kustannukset pitkällä aikavälillä. Laadukkaassa toteutuksessa voidaan puhua jopa 20–30 vuoden huoltovapaasta investoinnista.

Teksti: Maarit Kari
Kuvat: Ledistys

Teknologia
Tekoälystä tehoa talouteen
Teknologia
MilkSafe™ säästää aikaa ja euroja
Laatu
Laboratorio-videot Valmassa